Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019,

Συνέντευξη

Τα «στραβά» της διαμεσολάβησης και η κουλτούρα των Ελλήνων

«Στις περιπτώσεις που ο προηγηθείς εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν ευδοκιμήσει, δεν βρίσκω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια οι υποθέσεις αυτές να κλείσουν επειδή θα οδηγούνται στο διαμεσολαβητή»

Τον τρόπο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση για το θεσμό της διαμεσολάβησης καυτηριάζει σε συνέντευξη του στο insuranceforum.gr ο CEO της ARAG SE στην Ελλάδα κος Δημήτρης Τσεκούρας, τονίζοντας πως για το τρόπο διεξαγωγής αυτής της διαβούλευσης, αντιρρήσεις έφεραν οι επιτροπές της ΕΑΕΕ, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ολομέλεια των Προέδρων των  Δικηγορικών Συλλόγων και διαμηνύοντας ότι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα ελαφρύνει τα δικαστήρια μόνον εφόσον οι προσφεύγοντες στη διαμεσολάβηση καταλήξουν σε συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες Νομικής Προστασίας εξηγεί, μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα απορροφήσουν αυτές το κόστος που προκαλεί η υποχρεωτική διαμεσολάβηση ήτοι αμοιβή διαμεσολαβητή, αμοιβή δικηγόρου, πρακτικό κλπ, ή εάν θα το μετακυλήσουν στους ασφαλισμένους

 Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου

  • Κύριε Τσεκούρα ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι ένα φλέγον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Έχουν λεχθεί πολλά για τα οφέλη του, έχει δεχθεί και αρνητικές, ωστόσο κριτικές. Θα ήθελα να εστιάσουμε πάνω στο θέμα αυτό, και αν μπορείτε να μας πείτε την άποψη σας.

Μιλάτε προφανώς για τη διαμεσολάβηση ως μέσο επίλυσης νομικών διαφορών. Με απλά λόγια είναι ένας εναλλακτικός προδικαστικός τρόπος για την επίλυση ιδιωτικών διαφορών που συντρέχει όταν τα δύο μέρη μιας διαφοράς, εφόσον το επιθυμούν και εφόσον συμφωνήσουν, στο πρόσωπο του διαμεσολαβητή και στην διαδικασία, αποφασίζουν να προσφύγουν εκεί για το ενδεχόμενο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Η εφαρμογή συνοδεύεται με προϋποθέσεις καταλληλότητας και επάρκειας του διαμεσολαβητή, με κόστη αμοιβής τόσο του διαμεσολαβητή όσο και των δικηγόρων που θα συνοδεύουν τα μέρη ενώπιων του αλλά και με κάποια άλλα διαδικαστικά έξοδα.

Με την έννοια αυτή και υπό τον όρο της ελεύθερης βούλησης των δύο μερών να επιλέγουν και να αποφασίζουν, νομίζω πως ο θεσμός είναι καλός και η πρόθεση του χρήσιμη. Αντιρρήσεις εγείρονται όταν με διάταξη νόμου η διαδικασία γίνεται υποχρεωτική για τις διαφορές που επιλέγει ο νόμος, με αμφισβητούμενα κριτήρια, όπως έγινε σε εμάς αιφνιδίως με τον Ν.4512/2018.

Τέλος, δεν θα πρέπει η εισαγωγή του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, προκειμένου να ελαφρυνθούν τα δικαστήρια, να δημιουργήσει εξ αντιδιαστολής τον ισχυρισμό ότι προηγουμένως όλες οι διαφορές οδηγούνταν σε δίκη. Εξωδικαστικές ενέργειες συμβιβασμού γίνονταν από τους θιγόμενους πάντοτε είτε από του ίδιους είτε από τους δικηγόρους τους, είτε από τα αρμόδια τμήματα των ασφαλιστικών εταιριών, εφόσον επρόκειτο για ασφαλισμένες νομικές διαφορές και μάλιστα με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

  • Αν και σημαντικό, και ο σκοπός είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και των όσων έχουν πέσει θύματα και διεκδικούν το δίκαιο τους, γιατί δεν εδόθη περισσότερος χρόνος για διαβούλευση. 5 ημέρες και ενδιάμεσα σχεδόν με τρεις αργίες, δηλαδή από μεσημέρι 29η Δεκεμβρίου 2017 μέχρι 2 Ιανουαρίου 2018, δεν αποκλείει την συμμετοχή των πολλών στην διαβούλευση; Τι θα λέγατε;

Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως όσοι έχουν πέσει θύματα και διεκδικούν το δίκιο τους, άκουσε τις προσευχές τους ο Θεός και μας έφερε την υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Επειδή οι νομικές διαφορές είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη φύση και τη ζωή, με τις εγγυήσεις του συνταγματικού νομοθέτη, ο κοινός νομοθέτης έχει φροντίσει για το πλαίσιο της επίλυσης τους.

Το ότι η δικαστική διαδικασία είναι χρονοβόρα είναι αληθές. Το να ελαφρύνει η υποχρεωτική διαμεσολάβηση τα δικαστήρια είναι το ζητούμενο. Θα ελαφρύνει τα δικαστήρια μόνον εφόσον οι προσφεύγοντες στη διαμεσολάβηση καταλήξουν σε συμφωνία. Εάν δεν καταλήξουν; Και το κυριότερο: Συντρέχουν στο δικό μας πολιτισμό αντιδικίας τα ποιοτικά στοιχεία που ενυπάρχουν στον διαμεσολαβητικό θεσμό; Όλα αυτά είναι ερωτήματα. Με το βασικό όμως ερώτημα, αν δηλαδή οι εμπλεκόμενοι το επιθυμούν, δεν ασχολούμαστε, αφού ο νόμος αποφασίζει γι’ αυτούς. Τέλος, ως προς την διαβούλευση μέσα στην αργία της Πρωτοχρονιάς και το προηγηθέν Σαββατοκύριακο προτιμώ να μην το σχολιάσω.

Αν λέει κάτι, ότι οι επιτροπές της ΕΑΕΕ έφεραν αντιρρήσεις, ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και η Ολομέλεια των Προέδρων των  Δικηγορικών Συλλόγων επίσης, τότε κρατήστε αυτό.

  • Πώς επιδρά ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις εταιρείες νομικής προστασίας. Ποια τα πλεονεκτήματα του και ποια τα μειονεκτήματα πάντα σε ό,τι αφορά το κλάδο νομικής προστασίας;

Οι εταιρίες Νομικής Προστασίας πρέπει να αποφασίσουν πλέον εάν θα απορροφήσουν αυτές το κόστος που προκαλεί η υποχρεωτική διαμεσολάβηση (αμοιβή διαμεσολαβητή, αμοιβή δικηγόρου, πρακτικό κλπ) ή εάν θα το μετακυλήσουν στους ασφαλισμένους. Εκ των όρων της ασφάλισης η Νομική Προστασία απορροφά τα δικαστικά έξοδα που είναι συνυφασμένα με την δικαστική διαδικασία και τις αμοιβές όλων των εκεί εμπλεκομένων. Η διαμεσολάβηση όμως είναι προδικαστικό στάδιο. Είναι επιπλέον κόστος για τον ασφαλιστή Νομικής Προστασίας που ούτε εν μέρει επιστρέφεται στον ασφαλιστή, όπως συμβαίνει με την επιδικαζόμενη δικαστική δαπάνη σε περίπτωση δίκης. Μάλιστα, είναι ένα  περιττό κόστος αφού στις διαφορές που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστές νομικής προστασίας έχει οπωσδήποτε προηγηθεί προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού και πολλές υποθέσεις κλείνουν υπέρ των ασφαλισμένων.

Στις περιπτώσεις που ο προηγηθείς εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν ευδοκιμήσει, δεν βρίσκω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια οι υποθέσεις αυτές να κλείσουν επειδή θα οδηγούνται στο διαμεσολαβητή. Άρα, το κόστος της μετέπειτα δίκης θα προστίθεται στο κόστος της διαμεσολάβησης που αναγκαστικά προηγείται.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Black Friday στην ασφαλιστική συνείδηση

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα