Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018,

Συνέντευξη

Ι. Βοτσαρίδης: Η INTERLIFE έχοντας άρτια υποδομή είναι έτοιμη να εισέλθει στην Micro Insurance

Ο κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην INTERLIFE Ασφαλιστική, μιλάει στο insuranceforum.gr για τις προοπτικές της Microinsurance και πως η INTERLIFE θα εισέλθει δυναμικά σε αυτήν την κατηγορία ασφαλιστικών προγραμμάτων.

κ. Βοτσαρίδη, η INTERLIFE Ασφαλιστική είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία εισέρχεται στη Micro Insurance. Να θεωρήσουμε πως οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι μεγάλες για τα επόμενα χρόνια;

Για να είμαστε ακριβείς, η INTERLIFE δεν εισέρχεται στη Microinsurance, αλλά ετοιμάζεται, έχοντας μια πολύ άρτια υποδομή, να εισέλθει σε αυτή την κατηγορία Προγραμμάτων όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Η Microinsurance δεν είναι προϊόν retail και αφορά ευρύτερα στρώματα πολιτών, ή ομάδες πολιτών με κοινό επαγγελματικό και οικονομικό προφίλ.

Τι διαφοροποιεί τη Micro Insurance από τους παραδοσιακούς τρόπους δημιουργίας ασφαλιστικών προγραμμάτων;

Τα κύρια στοιχεία διαφοροποίησης της Microinsurance είναι η καινοτομία και τα απλά και κατανοητά στον πελάτη Προγράμματα, χαμηλού κόστους με πληρότητα καλύψεων. Η Microinsurance είναι ειδικά σχεδιασμένα ασφαλιστικά προϊόντα χαμηλού ασφαλίστρου που όχι μόνο καλύπτουν πολίτες με πολύ  χαμηλό εισόδημα αλλά προσφέρουν ιδιαίτερη αξία σε ασφαλιζόμενους και στη κοινωνία γενικότερα. Το 2015 οι ασφαλισμένοι παγκοσμίως  με προϊόντα Microinsurance ήταν περίπου 263 εκατομμύρια.

Περίπου 4 δις άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ένα εισόδημα κάτω από 4 Ευρώ την ημέρα. Τέτοια προϊόντα συνήθως είναι η κάλυψη Θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, η ασφάλιση προσωπικών Δανείων, η ασφάλιση Προσωπικού Ατυχήματος και Υγείας καθώς και η ασφάλιση Περιουσίας.

Τα προϊόντα Microinsurance διανέμονται κυρίως από διάφορους οικονομικούς οργανισμούς, τράπεζες, επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεις μεταφοράς χρημάτων, εργατικά σωματεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και ελάχιστα από διαμεσολαβητές.

Ενδεικτικά παραδείγματα Microinsurance βρίσκουμε στη διεθνή αγορά στην Ινδία, την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού κ.α. όπου εφαρμόστηκαν προγράμματα ομαδικής ασφάλισης όπως,

  • Κάλυψη θανάτου
  • Παροχές μητρότητας
  • Μόνιμης Ολικής ανικανότητας – όπως π.χ. πελατών εταιρείας τηλεπικοινωνιών με χρέωση ασφαλίστρων στον λογαριασμό του πελάτη.
  • Συνταξιοδοτική ασφάλιση με μηνιαίες καταβολές που απευθύνεται σε εργαζόμενους οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν μετά την πάροδο των 100 μηνών το διπλάσιο από το ασφάλιστρο που κατέβαλαν κάθε μήνα σε 70 μηνιαίες δόσεις
  • Πρόγραμμα Ζωής Unit linked που είναι ασφάλιση ετήσιου ασφαλίστρου με εγγυημένα τα πληρωθέντα ασφάλιστρα και έχει δικαίωμα εξαγορών μετά το πέρας των τριών ετών.
  • Αγροτική ασφάλιση για τον κίνδυνο της βροχόπτωσης .

Η Χρηματοδότηση της Microinsurance Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να γίνεται από ιδιωτικούς ή δημόσιους χορηγούς με χαμηλό οικονομικό τίμημα.

Το γεγονός ότι τα προγράμματα Microinsurance απευθύνονται κυρίως σε χαμηλά εισοδήματα αυτό αποκλείει την περίπτωση διάθεσης των εν λόγω προϊόντων και σε άλλες εισοδηματικές τάξεις;

Το γεγονός ότι τα Προγράμματα Microinsurance απευθύνονται κυρίως σε πολύ χαμηλά εισοδήματα, δεν αποκλείει τη διάθεσή τους και σε άλλες κατηγορίες εισοδημάτων, πχ. σε μεσαία οικονομικά στρώματα. Γενικότερα, όμως, τα Προγράμματα αυτά απευθύνονται σε κοινωνικές κατηγορίες που δεν μπορούν να διαθέσουν πόρους για ασφάλιστρα, τα οποία (ασφάλιστρα) μπορούν εναλλακτικά να καλύπτονται είτε από κοινωνικούς χορηγούς, είτε από το ευρύτερο Δημόσιο (πχ. Τοπική Αυτοδιοίκηση), είτε να έχουν μικτή δομή, δηλαδή να καλύπτει ο ιδιώτης ένα μέρος και το υπόλοιπο να καλύπτεται από ένα δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.

Ποια ασφαλιστικά προϊόντα Micro Insurance διαθέτει σήμερα η INTERLIFE Ασφαλιστική και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά  που τα διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες επιλογές που έχει ένας καταναλωτής;

Ως πρώτο πυρήνα προϊόντων Microinsurance η INTERLIFE θα μπορούσε να προσφέρει Προγράμματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Νοσοκομειακής Περίθαλψης και Προγράμματα Αποζημίωσης με την μορφή Σύνταξης Ατυχήματος. Ωστόσο, η υποδομή και η εμπειρία της Εταιρίας επιτρέπουν τη διείσδυση στο άμεσο μέλλον και σε άλλα Microinsurance Προϊόντα στον Κλάδο των Ζημιών που αφορούν ευρύτερες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα