Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Νίκος Καραμπάσης (Πράσινο Κίνημα): Τα ακραία φαινόμενα πλέον έχουν γίνει καθημερινότητα – Πρέπει να αλλάξουμε και το ενεργειακό μας αποτύπωμα

Δημοσίευση: 17/09/2021

Το insuranceforum.gr βρέθηκε στην συνέντευξη τύπου του Πράσινου Κινήματος, όπου ο συμπρόεδρος Κώστας Καλογράνης παρουσίασε την πολιτική ατζέντα του κόμματος, η οποία έχει ως βάση της την οικολογική, πράσινη και ψηφιακή μεταστροφή της κοινωνίας.

Ο κ. Νίκος Καραμπάσης, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του Πράσινου Κινήματος, μιλά αποκλειστικά στο insuranceforum.gr για τις επιδιώξεις του κόμματος, τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική, τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, σχολιάζοντας παράλληλα την “πράσινη” πολιτική που επικαλείται η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα Πράσινα Κόμματα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει την επιρροή αλλά και τα ποσοστά τους, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τη βιωσιμότητα και τη λήψη νέων μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής. Όπως επισημαίνει ο κ. Καραμπάσης ο πλανήτης μας προειδοποιεί, ενώ τα ακραία φαινόμενα έχουν πλέον γίνει καθημερινότητα, γεγονός που τα καθιστά μια νέα πρόκληση για την ανθρωπότητα και εντείνει την ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής, των συνηθειών και του ενεργειακού μας αποτυπώματος.

Νίκος Καραμπάσης (Πράσινο Κίνημα): Τα ακραία φαινόμενα πλέον έχουν γίνει καθημερινότητα - Πρέπει να αλλάξουμε και το ενεργειακό μας αποτύπωμα

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα προσπαθούν στο πλαίσιο αυτό να εντάξουν πράσινες πολιτικές στην ατζέντα τους, ο κ. Καραμπάσης υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές αυτές δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προτάσεις αλλά λειτουργούν ως ένα προκάλυμμα, γεγονός που μπορεί κανείς να διαπιστώσει εάν τις αντιπαραθέσει με τις πραγματικές πράσινες πολιτικές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

“Στη χώρα μας τα υπάρχοντα κόμματα ναι μεν προσπαθούν να απορροφήσουν κάποια στελέχη ή προσπαθούν να εκφράσουν κάποιες πολιτικές αλλά είναι προκάλυμμα όλο αυτό. Είναι ψεύτικες αυτές οι πολιτικές για αυτό και όταν κάνουμε την αντιπαράθεση με τις πραγματικές πράσινες πολιτικές η διαφορά φαίνεται. Όταν κάνουμε λόγο για παράδειγμα για την οικολογική γεωργία με τους παραδοσιακούς σπόρους τα υπόλοιπα κόμματα έχουν πάει στην Bayer Monsanto και παίρνουν τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα.”

Όταν εμείς μιλάμε για τις ανεμογεννήτριες λέμε ότι πρέπει να είναι οικολογικές δεν μιλάμε για τις βιομηχανικές, όταν μιλάμε για θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που πρέπει να μπούνε, τα υπόλοιπα κόμματα ούτε να το διανοηθούν. Λίγο να δει κανείς τι προτείνει ο ένας και ο άλλος στο πραγματικό πεδίο της κοινωνίας και οικονομίας φαίνονται οι πολύ μεγάλες διαφορές μας.  Φαίνεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν σχέση με την οικολογία, αλλά αντιπροσωπεύουν μια fake οικολογία.”

Σχολιάζοντας τα αυξημένα ποσοστά του Πράσινου Κόμματος της Γερμανίας, ο κ. Καραμπάσης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι το Πράσινο Κίνημα συνεργάζεται με το γερμανικό Πράσινο Κόμμα, δηλώνοντας ότι στελέχη του μετέχουν στις προεκλογίκες καμπάνιες του γερμανικού κόμματος.

“Στην Γερμανία το Πράσινο Κόμμα διεκδικεί την Καγκελαρία. Με το πράσινο κόμμα εμείς έχουμε συνεργασία και το επόμενο διάστημα θα φανεί αυτή η συνεργασία μας και στον ελληνικό λαό μόλις ολοκληρωθούν και εκεί οι εκλογές. Και τώρα στελέχη μας μετέχουν στις προεκλογικές καμπιάνιες του πράσινου κόμματος της Γερμανίας.”

Αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που δοκίμασαν τη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα ο κ. Καραμπάσης υπογραμμίζει ότι ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε για άλλη μια φορά κατώτερος των περιστάσεων, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, υποστηρίζοντας ότι η πρόληψη θα πρέπει να καθιστά τη βάση του κρατικού σχεδιασμού.

“Το υπουργείο αυτό βρίσκεται σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Δεν είναι πυροσβεστική, δεν ερχόμαστε εκ των υστέρων να επιδιορθώσουμε μια φωτιά. Η φωτιά μπήκε. Πρέπει να γίνουν δράσεις ώστε να προληφθεί η φωτιά.”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Η ασφάλεια, η πρόληψη είναι βασικός πυλώνας των δικών μας προτάσεων. Πρέπει να πάμε σε μια λογική πρόληψης, δασοπυροσβέστες και άνθρωποι που γνωρίζουν πως να σβήσουν μια φωτιά ή να δημιουργηθούν όλες οι δομές για να μην ξεσπούν οι πυρκαγιές. Γιατί αν μπει μια φωτιά τρέχουμε πίσω της με τα γνωστά αποτελέσματα. Η έννοια της πρόληψης για μας είναι πολύ σημαντική.”

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης ο κ. Καραμπάσης δηλώνει ότι είναι αλληλένδετη με την πρόληψη συνεπώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους αρμόδιους θεσμούς και από την πολιτεία στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Σε ερώτηση σχετικά με της διαφορές του Πράσινου Κινήματος σε σχέση με τα υπόλοιπα που τοποθετούνται στον πράσινο-οικολογικό πολιτικό χώρο στη Ελλάδα ο κ. Καράμπάσης τονίζει ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει άλλο κόμμα στην Ελλάδα πέραν του Πράσινου Κόμματος που να εντάσσεται σε αυτόν τον πολιτικό χώρο, υπογραμμίζοντας ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποια άλλα στελέχη έχουν ενσωματωθεί στο ΚΙΝΑΛ. Ειδικότερα δηλώνει:

“Αυτή την στιγμη δεν υπάρχουν άλλα πράσινα-οικολογικά κόμματα στην Ελλάδα. Έχουν ενσωματωθεί οι Οικολόγοι Πράσινοι στο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι έχουν πάει στο ΚΙΝΑΛ. Για αυτό και ο πράσινο χώρος της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας στην χώρα μας εκφράζεται από το Πράσινο Κίνημα και αυτό θα φανεί και το επόμενο διάστημα που θα πυκνώσουμε σε όλη την Ελλάδα τις επαφές και τις συζητήσεις μας.”

“Η αλήθεια είναι ότι ο πράσινος χώρος γενικά της οικολογίας έχει ταλαιπωρηθεί στην χώρα μας, με κόμματα, κομματίδια, προσωπικότητες. Είναι αλήθεια αυτό και έχει μπερδευτεί λίγο ο κόσμος αλλά νομίζω ότι από δω και πέρα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα γιατί οι υπόλοιποι έχουν πάει είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΚΙΝΑΛ, κάποιοι και στην ΝΔ, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει μία πράσινη ατζέντα. Συνεπώς ο πράσινος χώρος εκφράζεται πλέον από το Πράσινο Κίνημα.”

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει λόγον για πράσινη ανάπτυξη, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάπτυξη βιώσιμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον Μάρτιο στην Βουλή των Ελλήνων εγκρίθηκε το Επενδυτικό Σχέδιο της Hellas Gold για τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα έχει πολλάκις κρούσει τον κίνδύνο για τις οικολογικές προεκτάσεις του συγκεκριμένου έργου. Ο κ. Καραμπάσης σχολιάζει την εν λόγω αντίφαση, τονίζοντας ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες χρησιμοποιούν καιροσκοπικά την πράσινη πολιτική, χωρίς να την εντάσσουν έμπρακτα στην πολιτική τους. Όπως δηλώνει:

“Πρόκειται για μεγάλη αντίφαση, πρόκειται για έναν φερετζέ μιας πολιτικής η οποία καταστρέφει το περιβάλλον, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και άλλωστε αυτό το βλέπουμε και στην καθημερινότητά μας. Ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί τι πραγματικά έχει δει από αυτή την κυβέρνηση όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος όλο αυτό το διάστημα. Αντιλαμβάνομαι ότι όχι μόνο από τον κ. Μητσοτάκης αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα και προηγουμένως από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυβέρνησε 4,5 χρόνια και μάλιστα με κάποιους οικολόγους θεωρητικά, στην πράξη δεν είδαμε τίποτα. Οι πολιτικές περιβάλλοντος και προστασίας πήγαν πολύ πίσω. Επομένως όλα αυτά είναι θέματα και προβλήματα τα οποία τα γνωρίζουν όλοι οι πολίτες για αυτό και δεν τους πιστεύουν.”

Σχολιάζοντας το νέο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης αλλά και στην ενέργεια, ο κ. Καραμπάσης δηλώνει ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης έχουν δημαγωγικό χαρακτήρα, σε μία κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, τονίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

“Έρχεται ένα νέο κύμα ακρίβειας. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι εντελώς ψεύτικοι και δημαγωγικοί θα έλεγα διότι η πραγματικότητα είναι αδήριτη, την γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Νομίζω ότι η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά, αλλά προσποιείται και σε αυτό το σημείο ότι τα πράγματα και οι αριθμοί ευημερούνε. Επομένως, θεωρώ ότι θα τα βρει μπροστά της πολύ σύντομα η κυβέρνηση. Τα ψέματα έχουν κοντά πόδια.”

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Το Family Business Forum της KPMG, το συνέδριο θεσμός στο πεδίο των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιστρέφει στις 23 Απριλίου για 9η χρονιά

Κορυφαίοι επιχειρηματίες και ομιλητές με εξειδίκευση σε θέματα οικογενειακών επιχειρήσεων θα συζητήσουν στο συνέδριο σημαντικά θέματα όπως η διακυβέρνηση, η

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»