Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οι ασφαλιστές της Greensill Capital ισχυρίζονται ότι έχουν παραπλανηθεί από τον χρηματοοικονομικό όμιλο

Δημοσίευση: 01/07/2021
Οι ασφαλιστές της Greensill Capital ισχυρίζονται ότι έχουν παραπλανηθεί από τον χρηματοοικονομικό όμιλο

Οι ασφαλιστές της Greensill Capital ισχυρίστηκαν ότι η εταιρία χρηματοδότησης η οποία κατέρρευσε, αναταράσσοντας τους χρηματοοικονομικούς κύκλους, τους παραπλάνησε, απειλώντας ότι θα τους περιπλέξει στις προσπάθειες των επενδυτών για την κάλυψη ζημιών από το σκάνδαλο.

Οι ισχυρισμοί συνοψίζονται σε μια έκθεση του διευθυντή του γερμανικού θυγατρικού τραπεζικού όμιλου της Greensill, η οποία αποκαλύπτει τα επιχειρήματα των ασφαλιστών κατά της εταιρίας βάσει ορισμένων ρητρών από τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει.

Η ασφάλιση ήταν στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μοντέλου της Greensill, επιτρέποντας στον όμιλο χρηματοοικονομικής αλυσίδας εφοδιασμού που υποστηρίζεται από τη SoftBank να μετατρέψει δάνεια εταιριών υψηλού κινδύνου σε φαινομενικά ασφαλείς επενδύσεις που στη συνέχεια πωλήθηκαν σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Αφορμή για τα γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην κατάρρευση της Greensill τον Μάρτιο ήταν η The Bond & Credit Co, μια ασαφή αυστραλιανή ασφαλιστική εταιρία που παρείχε μεγάλο μέρος της κάλυψης του ομίλου, για την οποία ξεκίνησε έρευνα πέρυσι, καθώς ένας από τους ασφαλιστές της αρνήθηκε να ανανεώσει τις πολιτικές σας.

Ο ιαπωνικός ασφαλιστικός όμιλος Tokio Marine απέκτησε την πλειοψηφική συμμετοχή στο BCC από το Insurance Australia Group (IAG) το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση του διευθυντή, η IAG ισχυρίστηκε ότι η Greensill Capital ή η Greensill Bank «έκανε ψευδείς δηλώσεις» σχετικά με τις ασφαλισμένες απαιτήσεις και τις υποκείμενες επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι η χρηματοοικονομική εταιρεία «ενδεχομένως  παραπλανήθηκε σκόπιμα εκ των προτέρων».

Ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς αφορούσαν εταιρείες που ανήκουν στη συμμαχία GFG του βιομηχάνου Sanjeev Gupta, έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της Greensill, αναφέρει στην έκθεση. Επιπλέον σχετίζεται με μια σύμβαση που συνδέεται με την Bluestone Resources, μια εταιρία εξόρυξης άνθρακα των ΗΠΑ που μήνυσε την Greensill για φερόμενη απάτη.

Η έκθεση ισχυρίζεται επίσης ότι η Tokyo Marine αμφισβήτησε την εγκυρότητα ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που σχετίζεται με την GFG «για τους ίδιους λόγους» με την IAG.

Αντίγραφο άλλου ασφαλιστηρίου συμβολαίου που δημοσίευσε το BCC, το οποίο αποκαλύφθηκε σε αυστραλιανή δικαστική υπόθεση νωρίτερα αυτό το έτος, αναφέρει ότι θα ακυρωθεί εάν η εταιρία διαπιστωθεί ότι διαδίδει εν γνώσει της «ψευδείς ή δόλιες δηλώσεις».

Οι γνωστοποιήσεις στην έκθεση, αντίγραφο της οποίας είδαν οι Financial Times, θα αφορούν επενδυτές που θεωρούν την ασφάλιση ως ένα μέσο για την κάλυψη ζημιών που συνδέονται με τον Γκρίνσιλ, του οποίου η κατάρρευση μετατράπηκε σε οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο.

Οι πελάτες της Credit Suisse, οι οποίοι είχαν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια συνδεδεμένα με το Greensill, είναι από τους πιο εκτεθειμένους. Η ισχύς της ασφάλισης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις μικρές γερμανικές πόλεις που επένδυσαν 500 εκατομμύρια ευρώ στην Greensill Bank, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία αποτελούσαν κυρίως δάνεια προς εταιρείες Gupta.

Η έκθεση ρίχνει επίσης περισσότερο φως στην έρευνα του BCC για τον Greg Brereton, τον αυστραλιανό ασφαλιστή που απολύθηκε αφού φέρεται να ασφαλίζει τον Greensill «πάνω από την εξουσιοδοτημένη του αρχή».

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»