Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Insurance Europe: Τα 3 σημεία που πρέπει να επιστήσουν την προσοχή οι ασφαλιστικές εταιρείες για την Οδηγία IDD

Δημοσίευση: 02/05/2023
IDD, Insurance Europe

Η Insurance Europe κατέθεσε υπόμνημα εν όψει της επερχόμενης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) στο οποίο επισημαίνει την εφαρμογή της Οδηγίας IDD, αναφέροντας πως η εν λόγω Οδηγία λειτουργεί βέλτιστα. 

Στο έγγραφο, η Insurance Europe τονίζει πως η IDD συνολικά λειτουργεί σωστά, με επίκεντρο τον καταναλωτή και την προστασία του, χάρη στην προαγωγή ισχυρών και αποτελεσματικών κανόνων συμπεριφοράς επί της πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων. Η Οδηγία περιλαμβάνει την ελάχιστη εναρμόνιση καθώς επίσης και προσεγγίσεις βασισμένες σε αρχές, γεγονός το οποίο της επιτρέπει να λειτουργεί και να υφίσταται σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψιν τις απαιτήσεις και τη δομή της εκάστοτε τοπικής αγοράς και καταναλωτών.

Η δήλωση της Insurance Europe σχετικά με την Οδηγία IDD και την πρακτική εφαρμογή της, αναφέρει:

  1. Η IDD είναι μια νομοθεσία που στο επίκεντρο βρίσκονται οι καταναλωτές. Επομένως, η εφαρμογή της σε άλλα πεδία, όπως η αντασφάλιση, οι μεταξύ επιχειρήσεων ή εμπορικές συμβάσεις, είναι περιττή. Αναλογικά η αρχή της εφαρμογής των κανόνων αναφέρει πως απαιτούνται λιγότερες απαιτήσεις για πελάτες που χρειάζονται λιγότερη προστασία.
  2. Η IDD χρειάζεται να γίνει πιο φιλική στις τελευταίες ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να εξασφαλιστεί η καινοτομία και ο ανταγωνισμός όπως επίσης και να διασφαλιστεί η ψηφιακή επικοινωνία με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
  3. Η εφαρμογή των νέων κανόνων της Οδηγίας για τη βιωσιμότητα, όπως επίσης και οι νέες απαιτήσεις της ΕΕ για την γνωστοποίηση πληροφοριών που αφορούν την βιωσιμότητα, αποτέλεσαν ιδιαίτερη δυσκολία για τον κλάδο. Μάλιστα, οι ίδιες εντείνονται λόγω των διαφορετικών ορισμών και προθεσμιών που έχουν θέσει οι νομοθέτες της ΕΕ, όπως επίσης και λόγω της περιορισμένης πρόσβασης που διαθέτουν οι ασφαλιστές σε δεδομένα με αποτέλεσμα την μη διάθεση βιώσιμων προϊόντων. Παρόλο που είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθούν οι συνολικές επιπτώσεις, είναι φανερό πως οι καταναλωτές είναι δύσκολο να κατανοήσουν την ορολογία που χρησιμοποιείται στην Οδηγία, αναφέρει η Insurance Europe.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»