Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βασίλης Σκάθαρος: Η αξία της ιδιωτικής ασφάλισης διαφαίνεται μέσα από τις προκλήσεις της εποχής

Δημοσίευση: 06/04/2023
Βασίλης Σκάθαρος, προκλήσεις της εποχής

Η δημιουργία αξίας για την ιδιωτική ασφάλιση ξεκινάει από τους παρόχους ασφάλισης. Οι επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς είναι αυτοί που καλούνται να ενημερώσουν, να δώσουν λύσεις και να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές ανάγκες των πελατών τους. Οι προκλήσεις της εποχής, αν και έντονες, είναι αυτές που ωθούν τον ασφαλιστικό κλάδο να αναπτυχθεί, όπως αναφέρει και ο κ. Βασίλης Σκάθαρος, Επιθεωρητής Πωλήσεων INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. στην ομιλία του στα πλαίσια του 35th Thessaloniki Insurance Conference.

Αναφερόμενος στην επικρατούσα άποψη για την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα, ο κ. Σκάθαρος τονίζει:

«Οι προϋποθέσεις για την γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, συνδέονται πρωτίστως με την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα. Οι καταναλωτές δεν έχουν σωστή ενημέρωση για την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά εσείς ως επαγγελματίες του κλάδου μπορείτε να τους καθοδηγήσετε και να τους βοηθήσετε να αντιληφθούν την αξία της».

Οι προκλήσεις τις εποχής

Τα τελευταία χρόνια αναδύθηκαν αρκετά θέματα που χρήζουν προσοχής, τόσο για τους επαγγελματίες του κλάδου, όσο και για τους Έλληνες ασφαλιζόμενους.

Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα που ταλαιπωρούν την χώρα μας εδώ και χρόνια.

Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι και ο αριθμός ανασφάλιστων οχημάτων. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει και ο κ. Σκάθαρος:

«Διαφαίνεται όμως ότι προχωρούν οι διαδικασίες και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για να σταματήσει μία για πάντα αυτή η ανοιχτή πληγή».

Διαμέσου όμως αυτής της κατάστασης, δημιουργούνται νέες προοπτικές για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

«Η προοπτική διεύρυνσης της αγοράς στον κλάδο ασφάλισης των οχημάτων, είναι ήδη ορατή και είμαι σίγουρος ότι θα την αναγνωρίσετε και θα την αξιοποιήσετε όπως πολύ καλά ξέρετε να κάνετε».

Ένα ακόμη θέμα το οποίο ωστόσο αναμένει εξελίξεις, είναι η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης περιουσίας.

«Παρά το γεγονός ότι το κόστος περιουσίας είναι πολύ χαμηλό στη χώρα μας και η ασφάλιση δε, μόνο το 17% των κατοικιών στην Ελλάδα υπολογίζεται πως είναι ασφαλισμένο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των συνεργασιών σας αυτό το διάστημα», τονίζει ο κ. Σκάθαρος

Ακόμη προσθέτει, «σύμφωνα πάντως με πληροφορίες αναμένεται ένα καινούργιο νομοσχέδιο που θα δίνει φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών από φυσικά φαινόμενα και ελπίζουμε αυτή την φορά πως θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Παράλληλα, στη χώρα μας παρατηρείται χαμηλό ποσοστό ασφάλισης επαγγελματικής αστικής ευθύνης γεγονός που προκαλεί έκπληξη ιδίως αν σκεφτεί κανείς τις επιπτώσεις έπειτα από μία περίπτωση όπου η επιχείρηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε τρίτους.

Ο κ. Σκάθαρος επισημαίνει:

«Το χαμηλό ποσοστό ασφάλισης της επαγγελματικής αστικής ευθύνης οφείλεται και αυτό στην έλλειψη της υποχρεωτικότητας, καθώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει υποχρεωτική την ασφάλιση ευθυνών για πολλά επαγγέλματα.

Όμως η ασφάλιση αυτή καλύπτει κενά, προστατεύει από αγωγές για σφάλματα εργασίας, παραλήψεις, υπηρεσίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί, χαμένες προθεσμίες, υπερβάσεις προϋπολογισμών, ελλιπή ή μη ικανοποιητική εργασία, παραβίαση συμβάσεων κατηγορίες για αμέλεια και πολλά άλλα».

Μία πρόκληση της οποίας τις επιπτώσεις κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει, είναι αυτή της πανδημίας του Covid-19.

«Η πανδημία του Covid-19 θύμισε στον καθένα μας, ότι η υγεία είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά που έχουμε, αλλά και τη σημασία του να έχει κάποιος ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας», τονίζει ο κ. Σκάθαρος

H Interlife, υπολογίζοντας τις ανάγκες στην εποχή της πανδημίας δημιούργησε τα προγράμματα Life Care, Kinder Care και υγεία Optimum. 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σκάθαρος

«Τα συμβόλαια ασφάλισης υγείας της Interlife όπως το Life Care το kinderCARE και το υγεία Optimum αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον πολυτιμότερο σύμμαχο για την φροντίδα και τη συμπληρωματική κάλυψη κάθε ανθρώπου».

Ωστόσο οι αντιξοότητες της εποχής αναδεικνύουν καινούργιους τρόπους και τομείς ενασχόλησης για την δραστηριότητα των παρόχων ασφάλισης.

«Όντας επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς, έχετε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που σας κάνουν να ξεχωρίζετε από κάθε άλλο κανάλι διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. Δεν είστε απλά πωλητές ενός προϊόντος, αποτελείτε τον σύμβουλο του που κατανοεί βαθιά τις ασφαλιστικές ανάγκες του κάθε ασφαλισμένου και προτείνει ασφαλιστικές υπηρεσίες», τονίζει ο κ. Σκάθαρος.

Ο ρόλος του ασφαλιστή σε αυτή την ραγδαία μεταβαλλόμενη περίοδο είναι καίριας σημασίας. Όπως επισημαίνει και ο κ. Σκάθαρος, οι ασφαλιστικοί επαγγελματίες χρειάζεται να αναδείξουν τον συμβουλευτικό χαρακτήρα τους, εστιάζοντας πρωτίστως στις ανάγκες του πελάτη τους και στην άμεση εξυπηρέτησή του.

Σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του κλάδου της ασφάλισης όπως αναφέρει ο κ. Σκάθαρος, είναι επίσης και η διά βίου μάθηση. Άλλωστε η συνεχής εκπαίδευση αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής.

«Η διαρκής εκπαίδευση αποτελεί βασικό στοιχείο στην εξέλιξη και την εδραίωσή των ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο», τονίζει ο κ. Σκάθαρος

Για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς εξίσου σημαντικός είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η ψηφιοποίηση σύμφωνα με τον κ. Σκάθαρο, αναδεικνύει νέες προοπτικές δραστηριότητας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

«Υιοθετήστε τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εργασία σας προκειμένου να προσεγγίσετε τις νεότερες ηλικίες, αξιοποιήστε το υφιστάμενο πελατολόγιό σας και προτείνετε προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους», υπογραμμίζει ο κ. Σκάθαρος.

Το παράδειγμα της Interlife 

Η Interlife πρόκειται για μία ασφαλιστική εταιρεία – ηγέτη στην ασφαλιστική αγορά!

Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της βρίσκεται πάντα ο πελάτης και οι ανάγκες του. Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται μέσα από την μεγάλη ποικιλία ασφαλιστικών προϊόντων που προσφέρονται.

«Το πιο σημαντικό για εμάς, φροντίζουμε για την άμεση και ταχύτατη διεκπεραίωση των αποζημιώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκάθαρος.

Η Interlife και οι συνεργάτες της διαθέτουν πολυετή εμπειρία στην ασφαλιστική αγορά, καθώς και την τεχνογνωσία προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρονται.

Όπως επισημαίνει και ο κ. Σκάθαρος:

«Δημιουργούμε και διαθέτουμε στην αγορά σύγχρονα ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν τις ασφαλιστικές ανάγκες της εποχής μας, όπως για παράδειγμα προγράμματα σφαλιστής drones, προγράμματα ασφάλισης κατοικιδίων αλλά και προγράμματα ασφάλισης ποδηλάτων, ηλεκτρικών πατινιών και πολλά άλλα».

Οι συνεργάτες της Interlife

H Intelife διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, το οποίο έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα αποτελεί το μοναδικό κανάλι διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. Αναφερόμενος στο δίκτυο συνεργατών της Interlife, ο κ. Σκάθαρος αναφέρει:

«Ως ασφαλιστική εταιρεία έχουμε χτίσει το δίκτυο πωλήσεών μας με μοναδικό κανάλι διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, το ευρύ δίκτυο των συνεργατών μας σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτούς οφείλουμε ένα μεγάλο μέρος των υψηλών διαχρονικών αναπτυξιακών επιδόσεών μας». 

Συνεχίζοντας, αναφέρει:

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας συνδυάζουμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας με παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών, πάντα μέσω του συνεργάτη ασφαλιστικού διαμεσολαβητή με την πλατφόρμα Sales for Net η οποία εύκολα και λειτουργικά ενσωματώνεται στην ιστοσελίδα του προσφέροντας εφαρμογές, online τιμολόγησης και ασφάλισης».

Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην παροχή αξιόπιστων ασφαλιστικών προϊόντων. Η Interlife εξασφαλίζει μάλιστα ότι όλοι οι συνεργάτες της διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να παρέχουν στους πελάτες τους συμβουλές και λύσεις, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες τους.

«Στην Interlife διοργανώνουμε εκπαιδευτικές ημερίδες και σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα Α και Β για την λήψη του απαραίτητου πιστοποιητικού χωρίς καμία χρέωση για τους συμμετέχοντες διαμεσολαβητές μας», σημειώνει ο κ. Σκάθαρος.

Ακόμη η Interlife προσφέρει στους συνεργάτες της καινοτομίες που διασφαλίζουν το βιοτικό τους επίπεδο. Το ΤΕΑ Interlife – ένα από τα πρώτα ταμεία που δημιουργήθηκαν, προσφέρει στους συνεργάτες – ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μία αξιόπιστη, επικουρικού τύπου ασφάλιση. Σύμφωνα με τον κ. Σκάθαρο:

«Δίνουμε την δυνατότητα στους συνεργάτες μας – ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, να ενταχθούν στο ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, το ΤΕΑ Interlife, με τις εισφορές να καταβάλλονται  από την ίδια την εταιρεία, ανάλογα με το ύψος της παραγωγής.

Το ΤΕΑ interlife, από τα πρώτα ταμεία που δημιουργήθηκαν, προσφέρει μία αξιόπιστη, επικουρικού τύπου ασφάλιση. Τα κεφάλαια του ΤΕΑ επενδύονται αποφέρουν υπεραξίες και αποδίδονται με την μορφή ενός εφάπαξ, ενώ ο δικαιούχος επωφελείται από φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές, ασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του βιοτικού του επιπέδου».

Η στρατηγική πωλήσεων της εταιρίας ακολουθεί έναν πιο ανταγωνιστικό κανονισμό, ο οποίος μάλιστα αποδίδει bonus ακόμα και σε χαμηλά χαρτοφυλάκια. Σκοπός είναι η παροχή κινήτρων και ειδικών προνομίων και επιβραβεύσεων προκειμένου να διασφαλιστούν οι σταθερά υψηλές πωλήσεις της Interlife. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές της εταιρείας υποστηρίζονται μέσα από το δίκτυο των επιτηρητών πωλήσεων, αλλά και από εξειδικευμένους product managers.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την εξυπηρέτηση που απολαμβάνουν οι συνεργάτες μας, μέσω του Help Desk της εταιρείας μας το οποίο λειτουργεί καθημερινά μέχρι της 9 η ώρα το βράδυ αλλά και το Σάββατο».

Όπως μάλιστα τονίζει ο κ. Σκάθαρος,

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ικανοποίησης συνεργατών που τρέχουμε κάθε χρόνο η ποιότητα επικοινωνίας και εξυπηρέτησης παραμένει το δυνατό σημείο της εταιρείας, καταγράφοντας διαχρονικά τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης».

Δείτε την ομιλία του κ. Σκάθαρου με τίτλο «Οι προκλήσεις της εποχής ως μοχλός ανάπτυξης Ασφαλιστικών Εργασιών» στο βίντεο που ακολουθεί:

Επισκεφθείτε το κανάλι της Insurance Innovation στο YouTube και παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του 35th Thessaloniki Insurance Conference πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»