Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δημήτρης Μπακαλίδης – Νασσίμ Σύριος: Παρά την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων η ασφάλιση περιουσίας στον Έβρο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

Δημοσίευση: 25/11/2022
Νασσίμ Σύριος, Δημήτρης Μπακαλίδης
Από Αριστερά: Νασσίμ Σύριος, Δημήτρης Μπακαλίδης

Για την ασφαλιστική αγορά του Νομού Έβρου, την επέκταση της υποχρεωτικότητας στον κλάδο περιουσίας αλλά και την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με την χρήση των προσωπικών δεδομένων μίλησαν στην εκπομπή Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο ο κ. Δημήτρης Μπακαλίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Έβρου και ο κ. Νασσίμ Σύριος, Founder InsuranceAXD.

Όπως αναφέρουν, η συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται όλο και περισσότερο στην περιοχή, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές σε επιχειρήσεις και κατοικίες, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται και σε τουριστικές περιοχές του Νομού, όπως η περιοχή Δίκελλα, όπου σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές και πλημμύρες πέρσι το καλοκαίρι.

Παρά τις επισημάνσεις που έχουν γίνει από τους επαγγελματίες της περιοχής, η αξία της ασφάλισης περιουσίας δεν έχει αναγνωριστεί, με τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες να εθελοτυφλούν έναντι των κινδύνων, διατηρώντας ανασφάλιστες τις περιουσίες τους.

Όπως τονίζει ο κ. Μπακαλίδης, το θέμα της ασφάλισης κατοικίας και περιουσίας παραμένει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα το οποίο όμως με μια απλή νομοθετική παρέμβαση περί υποχρεωτικότητας θα μπορούσε να διευθετηθεί άμεσα, αποδεσμεύοντας παράλληλα το κράτος από την οικονομική υποχρέωση των αποζημιώσεων.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση περιουσίας, να βοηθήσουμε τον κόσμο. Δεν είναι κάποιο μεγάλο ασφάλιστρο που θα επηρεάσει τόσο πολύ τον ετήσιο προϋπολογισμό του νοικοκυριού.», επισημαίνει ο κ. Μπακαλίδης.

«Πήραμε υπόσχεση από τον υπουργό τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα επαναφέρει το θέμα της υποχρεωτικότητας και των φορολογικών κινήτρων για ασφάλιση

«Το γενικό ασφαλιστικό κομμάτι στην Ελλάδα της ασφάλισης κατοικίας είναι στο 12-17% του συνόλου των κατοικιών, ενώ στην Γαλλία είναι 75%. Απλά εκεί να επισημάνουμε ότι είναι υποχρεωτική η ασφάλιση περιουσίας, εξού και οι μεγάλες διαφορές που βλέπουμε.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Τη Δευτέρα στις 17:00 η ενημερωτική ημερίδα «Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής πρωταγωνιστής το 2023» στην Αλεξανδρούπολη! Εσείς κάνατε την εγγραφή σας;

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σύριος, αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα είναι 2η χώρα στην Ευρώπη σε επίπεδο ιδιοκατοίκησης, θα περιμέναμε η ασφάλιση περιουσίας να βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι η κατοικία μας είναι οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.

Σχολιάζοντας παράλληλα το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, ο κ. Σύριος τονίζει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ασφάλιση της περιουσίας τους πριν γίνει υποχρεωτική, προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους στα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους.

«Εάν γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση πανελλαδικά, τα ασφάλιστρα θα ανέβουν προς τα πάνω, διότι τα βάρη γίνονται πολύ μεγαλύτερα. Αν για παράδειγμα γίνει ένας σεισμός σε μια πόλη και είναι ασφαλισμένα όλα τα σπίτια, το αντίβαρο θα είναι μεγάλο. Σήμερα που τα προγράμματα ασφάλισης είναι φθηνά δεν τα ψωνίζει ο κόσμος, όταν όμως γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση περιουσίας και ξαφνικά απογειωθούν οι τιμές τότε θα καταλάβει κάποιος τι αξία λάμβανε με τα λίγα ασφάλιστρα που σήμερα δεν είναι υποχρεωτικά.»

Εκτός από τον παράγοντα της υποχρεωτικότητας, εξαιρετικής σημασίας έχουν και οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα. Τρανό παράδειγμα είναι το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ανά την Ελλάδα, με τους κρατικούς φορείς να αδυνατούν να εντοπίσουν τους παραβάτες. Όπως αναφέρει ο κ. Σύριος:

«Υποχρεωτικότητα υπάρχει και στα αυτοκίνητα, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει στο να ασκήσουν τον έλεγχο. Τι να την κάνω την υποχρεωτικότητα που και στον Δήμο μπορεί να υπάρχουν ανασφάλιστα οχήματα.»

Ο κ. Μπακαλίδης στην διάρκεια της συνέντευξης μίλησε και για τις δράσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Έβρου, αποκαλύπτοντάς μας μάλιστα ότι τον Μάρτιο του 2023 θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

«Είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος, ιδρύθηκε το 2018. Δυστυχώς πέσαμε πάνω στον κορωνοϊό τα τελευταία 2 χρόνια, παρόλα αυτά τρέξαμε πάρα πολλά θέματα του κλάδου και βοηθήσαμε συναδέλφους.

«Είμαστε 120 άτομα στο επιμελητήριο εγγεγραμμένα και γύρω στα 80 ενεργά, παρόλα αυτά προσπαθούμε να τρέξουμε διάφορα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και τους συναδέλφους. Ένα από αυτά ήταν οι ώρες επαναπιστοποίησης. Εξασφαλίσαμε πολλές φορές σεμινάρια και ώρες για να πάρουν τις επαναπιστοποιήσεις τους οι επαγγελματίες και ιδιαίτερα το προβληματικό 2019.», επισημαίνει ο κ. Μπακαλίδης.

«Μέσω της ΠΟΑΔ και των επιμελητηρίων καταφέραμε να βάλουμε τους ασφαλιστές στους πληττόμενους ΚΑΔ και πήραμε και τις απαραίτητες αποζημιώσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, πλέον οι ΚΑΔ των ασφαλιστών εντάσσονται στα νέα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των γραφείων τους. Προσπαθούμε να φωνάξουμε για τα προβλήματά μας όπως τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις τράπεζες. Παράλληλα, το Μάρτιο του 2023 θα μπούμε σε διαδικασία εκλογών

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί!

 

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»