Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τί είναι καλύτερο; Επένδυση χρημάτων εφάπαξ ή περιοδικά;

Δημοσίευση: 14/11/2022
Λεωνίδας Φούκας, Ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Πράκτορας
Λεωνίδας Φούκας, Ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Πράκτορας

Γράφει ο Λεωνίδας ΦούκαςΑνεξάρτητος Ασφαλιστικός Πράκτορας, Μέλος του δυναμικού της Life Solutions, Απόφοιτος Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης Παν/μίου Πειραιά

Είναι μία ερώτηση, η απάντηση της οποίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Από τη φιλοδοξία του επενδυτή, από την χρονική προοπτική της επένδυσης, από την ανοχή του καταθέτη στον επενδυτικό κίνδυνο, από τα διαθέσιμα χρήματα προς επένδυση και από κάποιους ακόμα.

Ένα βασικό, όμως, κριτήριο πρέπει να είναι και η χρονική στιγμή που θέλει κάποιος να επενδύσει χρήματα. Στην παρούσα χρονική περίοδο οι αγορές είναι πτωτικές και αναμένεται να είναι πτωτικές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι, όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει εφάπαξ χρήματα, χρειάζεται αρκετή προσοχή, γιατί οι πιθανότητες να ζημιωθεί οικονομικά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικές.

Αρκεί να αποσαφηνιστεί ότι, μια πτώση -20% στο επενδυόμενο κεφάλαιο, προκειμένου να επανέλθει στο αρχικό, χρειάζεται απόδοση +25%. Αν η πτώση είναι -30%, η απόδοση πρέπει να είναι περίπου +43%! Συνεπώς, χρειάζεται προσοχή πού θα επενδύσει κάποιος τα χρήματά του, ειδικά αυτή την περίοδο που σχεδόν όλα είναι πτωτικά.

Στον αντίποδα, αν μιλάμε για επενδύσεις περιοδικών καταβολών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (10+ χρόνια), τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν, δηλαδή, κάποιος επενδύει π.χ. κάθε μήνα ένα μικρό μέρος των χρημάτων που μπορεί να διαθέσει, οι πιθανότητες να βγει κερδισμένος σε βάθος χρόνου είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Ειδικά επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια που ο επενδυτής αγοράζει μερίδια, τα πρώτα χρόνια της επένδυσης, είναι προς το συμφέρον του, οι αποδόσεις να είναι πτωτικές. Προσοχή! Όχι μόνο δεν είναι κακό να είναι πτωτικές. Είναι προς όφελός του!

Ο λόγος είναι ότι, όσο μειώνεται η τιμή του μεριδίου του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, αποκτάει περισσότερα μερίδια. Όταν, λοιπόν, αντιστραφεί το κλίμα και οι αγορές αρχίζουν να ανεβαίνουν, η απόδοσή του θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, λόγω του μεγάλου αριθμού μεριδίων που θα έχει στην κατοχή του.

Άρα είναι πολύ καλή περίοδος να ενημερώσουμε τους πελάτες μας για τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν αν έχουν, αν αποφασίσουν τώρα να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι οι αγορές είναι πτωτικές και εκεί που όλοι βλέπουν «πρόβλημα», εμείς να τους δείξουμε την «ευκαιρία». Το όφελος μακροπρόθεσμα θα είναι σημαντικό πρωτίστως για τους ίδιους και δευτερευόντως για εμάς, καθώς θα «χτίσουμε» μακροχρόνιες, αμοιβαία επωφελείς, επαγγελματικές σχέσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του κ. Φούκα στο safepath.gr/aboutus/

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»