Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πώς κινήθηκαν οι τεχνικές ασφαλίσεις το 2020; Ποιο είναι το κυρίαρχο κανάλι διαμεσολάβησης;

Δημοσίευση: 08/11/2021

Αναλυτικά δεδομένα για τα μεγέθη των τεχνικών ασφαλίσεων το 2020 δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος συγκεντρώνοντας στοιχεία από 21 ασφαλιστικές επιχειρήσεις- μέλη της με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν το 94,7% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων των καλύψεων περιουσίας, εκ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η έρευνα της ΕΑΕΕ συγκέντρωσε στοιχεία για 17.638 συμβόλαια τα οποία εκδόθηκαν εντός του 2020 και μέρος των οποίων παρέμεινε σε ισχύ και εντός του 2021.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών, τα συμβόλαια αυτά κατανέμονται ως εξής:

Πώς κινήθηκαν οι τεχνικές ασφαλίσεις το 2020; Ποιο είναι το κυρίαρχο κανάλι διαμεσολάβησης;

Κανάλια διαμεσολάβησης

Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις τεχνικές ασφαλίσεις ήταν η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες (55,1%) του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου), ακολουθούμενη από την συνεργασία με τους μεσίτες ασφαλίσεων (31,2% αντίστοιχα).

Πώς κινήθηκαν οι τεχνικές ασφαλίσεις το 2020; Ποιο είναι το κυρίαρχο κανάλι διαμεσολάβησης;

Ζημιές – αποζημιώσεις

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2020 δηλώθηκαν 1.890 ζημιές με τις αποζημιώσεις να φτάνουν τα 3,7 εκατ. € εντός του 2020, ενώ σχηματίστηκε στις 31/12/2020 απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 13,7 εκατ. €.

Πώς κινήθηκαν οι τεχνικές ασφαλίσεις το 2020; Ποιο είναι το κυρίαρχο κανάλι διαμεσολάβησης;

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλωθείσες ζημίες και το απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων αφορούν στην αρχική εκτίμηση του πρώτου έτους (έτους έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου 2020). Τόσο το πλήθος των ζημιών όσο και το τελικό ποσό της αποζημίωσης των συμβολαίων αυτών θα διαφέρει σημαντικά όταν προστεθεί η μεταγενέστερη πληροφόρηση για τα συμβόλαια του συγκεκριμένου έτους που δεν είναι διαθέσιμη κατά την σύνταξη της παρούσας αναφοράς, μέχρι την λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του έτους.

Αναλυτικά τα στοιχεία εδώ

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας ‘RTBF’ της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τους επιζώντες από καρκίνο στις ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με δάνεια

Στις 15 Απριλίου 2024  το Υπουργείο Οικονομικών, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) παρουσίασαν

Αθ. Σακάρογλου_ Δ/νων Σύμβουλος MALETSCHEK & PARTNER HELLAS – SAKAROGLOU A. & CO KG «Η ασφάλιση, πέρα από υποχρέωση, αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εφοδιαστική αλυσίδα»

Σε μια εποχή, όπου οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές και καταστροφικές και με τον κλάδο των εμπορευματικών

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»