Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών εταιρειών βιώνουν στην πράξη τα αποτελέσματα της επανακατάργησης των Συλλογικών συμβάσεων»

Δημοσίευση: 04/11/2021

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ΣΣΕ στην ιδιωτική ασφάλιση, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών εταιρειών βιώνουν στην πράξη τα αποτελέσματα της επανακατάργησης των Συλλογικών συμβάσεων.

Ειδικότερα αναφέρει:

“Οι αντεργατικοί νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η προκλητική στήριξη στις απαιτήσεις των εταιριών, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αυθαιρεσιών, των ίδιων αλλά και στην αδιαφορία ελέγχου και τήρησης του νόμου, από κάποια από τα θεσμοθετημένα όργανα ελέγχου (Επιθεώρηση εργασίας κλπ).

Οι ασφαλιστικές εταιρίες τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2020 αλλά και 2021 παρουσιάζουν αξιοσημείωτη και αυξημένη κερδοφορία.

Παρόλα αυτά οι εργοδότες όχι μόνο αρνούνταν την υπογραφή, κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά προχώρησαν την τελευταία δεκαετία και σε συνεχόμενες μειώσεις των αποδοχών, απολύσεις, εθελούσιες εξόδους κλπ επικαλούμενοι ψευδώς την δήθεν οικονομική αδυναμία και τους κινδύνους βιωσιμότητας των εταιριών τους.

Οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες μέσω της συνδικαλιστικής τους εκπροσώπησης αγωνίστηκαν για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που να βελτιώνει τους όρους απασχόλησης τους.
Όλοι οι θεσμοί διαμεσολάβησης (Μεσολάβηση-ΟΜΕΔ, Διαιτησία ΟΜΕΔ, Εφετείο) αποδέχθηκαν πλήρως ως ισχυρά, τα επιχειρήματά των εργαζομένων, και αποφάσισαν ότι:

«η οικονομική ευρωστία, η κερδοφορία και οι προοπτικές των ασφαλιστικών εταιριών επιτρέπουν και την κατάρτιση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την απρόσκοπτη υλοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων».

Οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις ενώ κάποιες εταιρίες αρνήθηκαν την καταβολή των αναδρομικών ή ακόμη και δεν τήρησαν καθόλου την ΣΣΕ.

Η αποθράσυνση αυτών που αρνούνται να εφαρμόσουν ακόμη και τις νόμιμες αποφάσεις ή επιβάλουν μόνοι τους εξευτελιστικούς μνημονιακούς μισθούς, βρίσκει στήριξη και από την προκλητική αδιαφορία κάποιων κρατικών λειτουργών όπως του ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, η εκπρόσωπος του οποίου στις συνεχόμενες εκκλήσεις του κλαδικού σωματείου απαντά ότι “η λύση είναι να προσφύγει ο κάθε εργαζόμενος της εταιρίας στην δικαιοσύνη!”

Οι εργαζόμενοι βιώνουν στην πράξη τα αποτελέσματα της επανακατάργησης των Συλλογικών συμβάσεων, της κατάργησης της διαιτησίας και το νέο εργασιακό πλαίσιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μετά την λήξη ισχύος της κλαδικής ΣΣΕ (Μάης 2021) παρατηρούνται αρκετές περιπτώσεις που οι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν πάλι ατομικές συμβάσεις με χαμηλότερες αποδοχές ή προέβησαν σε άλλες μειώσεις αφαιρώντας το επίδομα γάμου ή μέρος της οικειοθελούς παροχής, ενώ πολλοί νέοι εργαζόμενοι, χωρίς την κάλυψη της ΣΣΕ, επανήλθαν σε αμοιβές των 650€.
Στις συνεχείς προσκλήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων για ανανέωση της κλαδικής ΣΣΕ και μάλιστα με μικρές αυξήσεις, που θα ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στην αύξηση του κόστους ζωής, οι εργοδότες απαντούν με αδιαφορία και προτάσεις για μισθούς μειωμένους έως και 50% !

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ του κλάδου Ιδιωτικής Ασφάλισης καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ για το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, την αποδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ανοχή και στήριξη σε κάθε εργοδοτική απαίτηση και καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Καλεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, καταγγέλλοντας την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ακυρώνοντας στην πράξη κάθε απόπειρα κατάργησης δικαιωμάτων τους και διεκδικώντας την σημαντική βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και εργασιακής θέσης τους.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Οργάνωση Μελών
Ιδιωτικής Ασφάλισης
Νοέμβρης 2021”

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»