Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αθανασία Μάτη: Το έλλειμα της λεγόμενης ασφαλιστικής κουλτούρας είναι υπεύθυνο για τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών

Δημοσίευση: 13/04/2023
Αθανασία Μάτη, Interlife 35th Thessaloniki Insurance Conference

Για την αξία της ασφάλισης κατοικιών που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές οι οποίες προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, μίλησε η Αθανασία Μάτη, Underwriter του Κλάδου Περιουσίας, INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. κατά τη διεξαγωγή του 35th Thessaloniki Insurance Conference.

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός. Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν πλέον μία νέα πραγματικότητα, κάτι μάλιστα που το γνωρίζουμε και το βιώνουμε όλοι καθημερινά. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ύψιστης σημασίας να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας όχι μόνο προς περιορισμό του φαινομένου αλλά και να δράσουμε προληπτικά για την προστασία των περιουσιακών μας στοιχειών έναντι φυσικών καταστροφών.

Η αναγκαιότητα της ασφάλισης είναι κάτι το οποίο πολλοί άνθρωποι δεν το λαμβάνουν υπόψιν. Όπως αναφέρει και η κ. Μάτη:

«Ο Έλληνας εξακολουθεί να μην ασφαλίζεται και προτιμά να πληρώνει εκ των υστέρων τις ζημιές από την δική του τσέπη αντί να δρα προληπτικά και με μια ελάχιστη δαπάνη. Είναι φανερό ότι είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένος, είτε απλά δεν νοιάζεται πιστεύοντας ότι το κακό δεν θα συμβεί σε αυτόν. Και στις δύο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το έλλειμα της λεγόμενης ασφαλιστικής κουλτούρας, της ασφαλιστικής συνείδησης».

Πράγματι όπως αναφέρει και η κα Μάτη «τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους».

Συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ, στη χώρα μας ενώ καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης που φτάνει το 70%, μόλις το 16% των ακινήτων και το 20% των επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένα, παρά του ότι το κόστος ασφάλισης για το συγκεκριμένο αντικείμενο, και ειδικά σε σχέση με την Ευρώπη, είναι το χαμηλότερο».

Όπως μάλιστα αναφέρουν και οι επιστήμονες, τα ακραία φυσικά φαινόμενα που προκαλούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής θα οξυνθούν στα χρόνια που έπονται, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού κινδύνου των καταστροφών που συνεπάγονται αυτών των φαινομένων. Η Ελλάδα, αν και αποτελεί μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες στην Ευρώπη, αναφέρει κάθε χρόνο χαμηλά ποσοστά ασφάλισης ακίνητης περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών.

«Σύμφωνα με τον αντίστοιχο δείκτη που καταρτίζει ο διεθνής αντασφαλιστικός οργανισμός Swiss Re, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση παγκοσμίως στην κατάταξη με μόλις το 3% των κινδύνων που είναι εκτεθειμένο σε φυσικές καταστροφές να είναι ασφαλισμένο, ενώ το 97% είναι χωρίς κάλυψη, παρόλο που είμαστε οι πιο σεισμογενείς στην Ευρώπη».

Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα. Ποιες είναι οι απαραίτητες κινήσεις και ποια τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να αφυπνίσει η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα;

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Μάτη:

«Ένας θεσμικός φορέας θα μπορούσε να αναλάβει την πρωτοβουλία μιας ευρείας καμπάνιας για τη σκοπιμότητα της ασφάλισης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών έναντι πάσης φύσεως φυσικών καταστροφών».

Παράλληλα, αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντική η παροχή κινήτρων στους ασφαλιζόμενους με σκοπό την ανάδειξη της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά πάνω απ’ όλα της οικονομικής τους σταθερότητας.

«Σοβαρό κίνητρο αποτελεί η επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα για τους φορολογούμενους που ασφαλίζουν ακίνητα και κατοικίες γενικότερα, κάτι το οποίο το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΕΕ έχει δεσμευθεί ότι θα είναι στις προτεραιότητές του», τονίζει η κα Μάτη.

«Σχετικά με την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης  όπως είναι γνωστό αποσύρθηκε τελευταία στιγμή από τον κλιματικό νόμο το άρθρο 23 που προέβλεπε από την 1η Ιανουαρίου το 2025 τα νέα κτήρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας να ασφαλίζονται υποχρεωτικά, ενώ η ύπαρξη ασφαλιστήριου συμβολαίου αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτηρίου. Στο θέμα αυτό είμαστε όλοι σε αναμονή των εξελίξεων», υπογραμμίζει η κα Μάτη.

Σε αυτό το θέμα, ο ρόλος που διαδραματίζουν οι επαγγελματίες του ασφαλιστικού χώρου θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός, από την ενημέρωση των πολιτών για την αξία της ασφάλισης μέχρι την σωστή καθοδήγησή τους κατά την επιλογή ασφαλιστήριου προγράμματος.

«Εμείς οι ασφαλιστές μπορούμε να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και τα εργαλεία μας για την αξιολόγηση των κινδύνων, την πώληση των ασφαλιστήριων συμβολαίων και σε κάποιες περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται η δημόσια διαβούλευση ακόμη και παροχή συμβουλών στις κυβερνήσεις κατά τη λήψη των αποφάσεών τους».

Τέλος, όπως προτείνει και η κα Μάτη θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με κοινό στόχο την επικοινωνία της ασφάλισης στο ευρύ ασφαλιστικό κοινό.

«Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβούντων για εκτεταμένη επικοινωνία και προβολή της αξίας της ασφάλισης προκειμένου να ξυπνήσει η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα και να του δείξει τον δρόμο της προσωπικής υπευθυνότητας απέναντι στην προστασία των περιουσιακών του στοιχείων».

Παρακολουθήστε την ομιλία της κα Μάτης με τίτλο «Η αξία της ασφάλισης περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών» στο βίντεο που ακολουθεί:

Επισκεφθείτε το κανάλι της Insurance Innovation στο YouTube και παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του 35th Thessaloniki Insurance Conference πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»