Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λαγκάρντ: Μια αύξηση των επιτοκίων ήταν αναγκαία για τον έλεγχο του πληθωρισμού

Δημοσίευση: 05/05/2023
Κριστίν Λαγκάρντ, Επιτόκια
Πηγή εικόνας: Η Καθημερινή

Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων του ευρώ άφησε να εννοηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς όπως αναφέρει, ο πληθωρισμός βρίσκεται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Με ανακοίνωση της ΕΚΤ αυξάνονται τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης διαμορφώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%, το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,75% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4%.

Οι αγορές πανευρωπαϊκά βρίσκονται στην αναμονή για περαιτέρω αυξήσεις τον Ιούνιο και ενδεχομένως και τον Ιούλιο.

Με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, η Λαγκάρντ δηλώνει: «Δεν είναι ο προορισμός που έχει σημασία αλλά το ταξίδι. Δεν σταμάταμε. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, όμως έχουμε ακόμη πορεία μπροστά μας».

Συγκεκριμένα, ο στόχος της ΕΚΤ είναι η επίτευξη ενός περιοριστικού επιπέδου για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. «Όλα τα μέλη του Δ.Σ. συμφωνήσαμε πώς μια αύξηση των επιτοκίων ήταν αναγκαία», δηλώνει στη συνέχεια η κα Λαγκάρντ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ωστόσο φαίνονται προετοιμασμένες  σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κα Λαγκάρντ αναφέρει: «Οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για τις αποπληρωμές και υπάρχει άφθονη ρευστότητα»

Σε τι μεταφράζεται ωστόσο αυτή η αύξηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τους Έλληνες δανειολήπτες;

Ήδη από αρχές Μάϊου έχει εφαρμοστεί το “πάγωμα” των δόσεων των στεγαστικών δανείων για 12 μήνες. Η δόση επομένως των δανειοληπτών έχει παγώσει στα μέγιστα όρια που προϋπήρχαν της αύξησης, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα επηρεαστεί από περαιτέρω αυξήσεις για διάστημα 6 μηνών.

Αντιμέτωπες με την αύξηση του κόστους του ευρώ βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Επομένως, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους των οφειλών τους και αντίθετα με τα στεγαστικά δάνεια, δεν προβλέπεται κάποιο πρόγραμμα προστασίας.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τις μισθολογικές απολαβές, οι πιέσεις παραμένουν έντονες όπως αναφέρει η Λαγκάρντ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αυτό σημαίνει αυξημένα ρίσκα για το ζήτημα του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τα διευρυμένα περιθώρια κέρδους από τις επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει η ίδια, «Τα κέρδη την περασμένη χρονιά, ειδικά το 2022, έχουν συμβάλλει στον πληθωρισμό»

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»