Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019,

Tί ακριβώς σημαίνει «μεταβατικά μέτρα» για τις 4 ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες τα εφαρμόζουν;

Αναστάτωση προκάλεσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούσε τη νομισματική πολιτική για το 2018 και στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων η εφαρμογή μεταβατικών μέτρων σε 4 ασφαλιστικές εταιρείες με σκοπό την ομαλή προσαρμογή τους στις αυξημένες απαιτήσεις για τον υπολογισμό και σχηματισμό τεχνικών προβλέψεων.

Σήμερα το insuranceforum.gr έρχεται να ξεκαθαρίσει τί ακριβώς σημαίνουν αυτά τα μεταβατικά μέτρα δεδομένου οτι ουδεμία σχέσει έχει η εφαρμογή τους με τυχόν ανακλήσεις αδειών, προβλήματα στην λειτουργία ασφαλιστικών κλπ.

Μεταβατικά μέτρα στον 4364/2016 – Ποια είναι;

Το άρθρο 308β της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ (Solvency II) περιλαμβάνει μια σειρά μεταβατικών μέτρων τα οποία επιτρέπουν στις εταιρίες που επιλέγουν να κάνουν χρήση τους, την παράταση της προσαρμογή τους στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του πλαισίου, εντός μιας χρονικής περιόδου που ορίζεται σε αυτό. Τα μεταβατικά μέτρα απεικονίζονται στα άρθρα 273- 276 του Ν.4364/2016 και αφορούν μεταξύ άλλων στα ακόλουθα :

  1. Προθεσμίες για τις πληροφορίες που υποβάλλονται στην Εποπτική Αρχή

 

  • Εποπτική Πληροφόρηση :

Αναφορικά με τις πληροφορίες υποβάλλονται, σε τριμηνιαία βάση, από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Εποπτική Αρχή, η μέγιστη προθεσμία υποβολής των οκτώ εβδομάδων μειώνεται κατά μία (1) εβδομάδα για κάθε επόμενο οικονομικό έτος, με μέγιστο τα τέσσερα (4) έτη, έως ότου διαμορφωθεί σε πέντε (5) εβδομάδες, από το τέλος των τριμήνων που τελειώνουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019

 

  • Έκθεση για τη Φερεγγυότητα και την Χρηματοοικονομική Κατάσταση :

Αναφορικά με την Έκθεση για την Φερεγγυότητα και τη Χρηματοοικονομική Κατάσταση, για ασφαλιστικές επιχειρήσεις η εποπτική πληροφόρηση υποβάλλεται όχι αργότερα από 20 εβδομάδες από το τέλος της οικονομικής χρήσης της επιχείρησης. Η μέγιστη προθεσμία υποβολής των είκοσι (20) εβδομάδων μειώνεται κατά δύο (2) εβδομάδες για κάθε επόμενο οικονομικό έτος, με μέγιστο τα τέσσερα (4) έτη από την 1η Ιανουαρίου 2016, έως ότου διαμορφωθεί σε δεκατέσσερις (14) εβδομάδες, από το τέλος της οικονομικής χρήσης της επιχείρησης, για τη χρήση της που τελειώνει από τις 30ή Ιουνίου 2019 μέχρι και την 31ή Δεκεμβρίου 2019.

 

  1. Επιτόκια Άνευ Κινδύνου

Το συγκεκριμένο μεταβατικό μέτρο είναι ιδιαιτέρως τεχνικό και αφορά στην ομαλή μετάβαση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων από την δομή των προεξοφλητικών επιτοκίων που χρησιμοποιούνταν στο Solvency I (Ν.400/70), προς τη δομή των επιτοκίων που απαιτούνται με το νέο πλαίσιο, ιδίως για τις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές. Το μέτρο αυτό δύναται να έχει διάρκεια 15 ετών και για τη χρήση του απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Εποπτικής Αρχής. Το μέτρο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το μεταβατικό μέτρο που αφορά στις Τεχνικές Προβλέψεις.

 

  1. Τεχνικές Προβλέψεις

Το συγκεκριμένο μεταβατικό μέτρο επιτρέπει στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να εφαρμόζουν μεταβατική μείωση των τεχνικών τους προβλέψεων γραμμικά μέχρι το 2032 , έτσι ώστε με την λήξη του μέτρου να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο τεχνικών προβλέψεων του νέου πλαισίου. Το μέτρο αυτό απαιτεί προηγούμενη έγκριση της Εποπτικής Αρχής. Το μέτρο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το μεταβατικό μέτρο που αφορά στα επιτόκια Άνευ Κινδύνου.

Στα σχετικά άρθρα για τα μεταβατικά μέτρα περιλαμβάνονται και άλλα μέτρα , δευτερευούσης σημασίας, με διαφορετικά χρονικά περιθώρια ομαλής μετάβασης στο νέο εποπτικό πλαίσιο.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα