Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019,

Swiss Re – Στα 50 δις. $ οι ετήσιες ζημίες από τις πλημμύρες

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου για το insuranceworld.gr

Οι πλημμύρες εξακολουθούν να επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη φυσική καταστροφή, παρατηρεί η Swiss Re. Όπως εκτιμά ο ελβετικός αντασφαλιστικός κολοσσός, περί τους 500.000 ανθρώπους πλήττονται από υπερχειλίσεις ποταμών, «ξαφνικές» πλημμύρες που προκαλούνται από σφοδρές βροχοπτώσεις (flash floods) ή από καταιγίδες. Οι οικονομικές ζημίες εκτιμώνται στα 50 δις. δολάρια σε ετήσια βάση. Το ήδη υψηλό αυτό ποσό αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι και επιχειρήσεις μετακινούνται προς πυκνοκατοικημένες περιοχές. Πλην όμως, μερικά από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμυρών στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία. Στην Ευρώπη, οι μητροπολιτικές περιοχές Άμστερνταμ-Ρότερνταμ, Παρίσι, Λονδίνο, Μιλάνο και Αμβούργο θεωρούνται εκ των πλέον εκτεθειμένων.

Το διακύβευμα είναι ήδη μεγάλο, σύμφωνα με τη Swiss Re. Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Εκτιμάται ότι έως το τέλος αυτού του αιώνα, περί τα 650 εκατ. άτομα θα ζουν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας ή σε περιοχές με τακτικές πλημμύρες. Εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες, το κενό (ασφαλιστικής) προστασίας θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο.

Για να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή, η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με τις κυβερνήσεις, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους ειδικούς στον κλάδο πολιτικής προστασίας. Γιατί μόνο μαζί μπορούμε να καλύψουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων της οικονομίας και της κοινωνίας και να προσφέρουμε εξειδικευμένα και προσιτά ασφαλιστικά προϊόντα. Παράδειγμα μιας τέτοιας πολύπλευρης σύμπραξης είναι η Flood Re, κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η βρετανική κυβέρνηση και πολλές ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες. Η Flood Re παρέχει προσιτή κάλυψη έναντι του κινδύνου των πλημμυρών σε πάνω από 350.000 βρετανικά νοικοκυριά και δείχνει πως δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να ενώσουν αποτελεσματικά τις δυνάμεις τους για να κλείσουν το κενό προστασίας έναντι του κινδύνου πλημμυρών, καταλήγει η Swiss Re. Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει τη γνώση, τα δεδομένα και τις λύσεις για να παράσχει προστασία σε πολύ περισσότερες κοινότητες. Αυτό που απαιτείται πλέον είναι η συλλογική βούληση.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Αλέξης Κώτσαλος

Chernobyl insurance...

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα