Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019,

Τράπεζες και Ασφαλιστικές: Ψηλά στην ατζέντα η καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών

Το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού, από όπου κι αν αυτός προέρχεται, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που μας απασχολεί ιδιαίτερα ως  ΣΕΜΑ.

Θεωρούμε ότι μόνο με τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής, που θα συμφωνηθούν και θα τηρούνται από όλους, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Επιπλέον, επειδή γίνεται ιδιαίτερος λόγος αναφορικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προέρχεται ειδικά από τα τραπεζικά ιδρύματα, είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο ΣΕΜΑ δεν βάλλει εναντίον της χρήσης των δικτύων των τραπεζών και της εκμετάλλευσης του πελατολογίου τους για την πρόσκτηση ασφαλιστικών εργασιών -το οποίο, μάλιστα, θεωρούμε και αναφαίρετο δικαίωμά τους. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η προσέγγιση στον τραπεζικό πελάτη γίνεται εκβιαστικά και από δεσπόζουσα θέση ισχύος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τράπεζες συνδέουν τη χορήγηση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού προϊόντος με τις ασφαλιστικές εργασίες του πελάτη τους και θέτουν την ασφαλιστική του συνεργασία με την τράπεζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέταση οποιουδήποτε αιτήματος αφορά τραπεζικό δανεισμό. Άλλωστε, η σχετική Εγκύκλιος 462/14 Μαΐου 2013 της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με το θέμα είναι αρκετά ξεκάθαρη και αναφέρει τα κάτωθι κύρια σημεία:

  • Με τη δανειακή σύμβαση, ο δανειολήπτης δεν έχει δεσμευθεί να ασφαλιστεί σε συνεργαζόμενη με το πιστωτικό ίδρυμα ασφαλιστική επιχείρηση.
  • Ο δανειολήπτης διατηρεί το συμβατικό δικαίωμα να προσκομίζει ασφαλιστήριο της επιλογής του εφόσον αυτό πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή σύμβαση.
  • Ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί με ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της επιλογής του.
  • Κατ” ουδένα τρόπο δεν επιτρέπεται η παραπομπή του δανειολήπτη σε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή συνεργαζόμενο με το πιστωτικό ίδρυμα.
  • Επισημαίνεται στα πιστωτικά ιδρύματα ότι οφείλουν να αποφεύγουν κάθε μορφή παραπλανητικής πώλησης.
  • Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δύνανται να προβαίνουν σε αυτόματες χρεώσεις πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών για την εξόφληση ασφαλίστρων.

Δυστυχώς όμως έχει διαπιστωθεί στην πράξη -και είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο- τα παραπάνω σημεία να καταστρατηγούνται σε αρκετές περιπτώσεις.

Όταν η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης κρίνεται από τη χορήγηση ή μη κάποιας δανειακής σύμβασης, είναι αδύνατον να υπάρξουν επώνυμες καταγγελίες από τους πελάτες που υφίστανται την πίεση. Μόνο μέσω της διαδικασίας των ελέγχων από την αρμόδια εποπτική αρχή και της υποβολής κυρώσεων θα μπορέσουν να εξαλειφθούν φαινόμενα αντιδεοντολογικών και αθέμιτων πρακτικών πρόσκτησης ασφαλιστικών εργασιών. Η εν λόγω εγκύκλιος της ΤτΕ ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτέλεσε μια μορφή σύστασης προς τα τραπεζικά ιδρύματα και τις συνεργαζόμενες και/ή θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Για τους λόγους όμως που προαναφέραμε, μπορεί αρχικά οι αθέμιτες πρακτικές να περιορίστηκαν λίγο, ή τουλάχιστον να μη γινόντουσαν απροκάλυπτα, δυστυχώς όμως το φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται και γίνεται ακόμη πιο έντονο όσο μεγαλύτερη είναι η χρηματοοικονομική σχέση και εξάρτηση του ασφαλιζόμενου πελάτη με την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται. Η αντιμετώπιση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού παραμένει στην κορυφή της ατζέντας μας και για το 2018, και στόχος μας είναι να προβούμε σε περαιτέρω συντονισμένες ενέργειες και δράσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να προασπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών μας.

Άρθρο του κ. Γιάννη Ξηρογιαννόπουλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ξηρογιαννόπουλος ΙΚΕ & Πρόεδρος του ΣΕΜΑ που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 51

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Black Friday στην ασφαλιστική συνείδηση

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα