Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018,

Το πλαίσιο της συμφωνίας για την Εθνική Ασφαλιστική

Στην τελική ευθεία εισήλθε η μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην κοινοπραξία Calamos – Exin Partnes, με έδρα την Ολλανδία, καθώς την Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο της μητρικής τράπεζας έδωσε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του deal. Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και στην οποία οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η naftemporiki.gr, η έγκριση από το δ.σ. της μητρικής αποτελεί το κύριο βήμα στη διαδικασία πώλησης, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του προηγούμενου χρόνου και αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά, αφού λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνεται στα 720 εκατ. ευρώ και βασίστηκε στην αποτίμηση που διαμορφώνει την αξία της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας στα 960 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος της Εθνικής αξιοποιεί τη δυνατότητα που αφήνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή ίση με το 25% στην Εθνική Ασφαλιστική. Βασική παράμετρος της συμφωνίας είναι η σύμβαση bankassurance, δηλαδή η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από το τραπεζικό δίκτυο με δεκαετή σύμβαση μεταξύ των δύο μερών, που μπορεί να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια.

Οι θυγατρικές εκτός Ελλάδας

Στο προσφερόμενο τίμημα περιλαμβάνεται επίσης η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου, που αποτιμάται στα 13,4 εκατ. ευρώ, καθώς και της ασφαλιστικής δραστηριότητας που διατηρεί η Εθνική Ασφαλιστική στη Ρουμανία, δηλαδή της Garanta, η αποτίμηση της οποίας ανέρχεται στα 16,8 εκατ. ευρώ.

Σημαντική παράμετρος είναι επίσης ο τίτλος της εταιρείας (brand name), δηλαδή το «Εθνική Ασφαλιστική», που δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας πώλησης. Όπως προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας, ο τίτλος θα αγοραστεί από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος θα τον ενοικιάσει στο Exin Group για δέκα χρόνια με βάση ανάλογο τίμημα που θα προκύψει από την αποτίμησή του και έπειτα από συμφωνία των δύο μερών.

Σημειώνεται ότι εκτός της συμφωνίας πώλησης βρίσκονται ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής αξίας περί τα 51 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω ακίνητα πρόκειται να μεταβιβαστούν στην Εθνική Τράπεζα ενώ η τιμή στην οποία θα πωληθούν ενδέχεται να αλλάξει το ύψος του τιμήματος πώλησης της εταιρείας.

Οι εγκρίσεις

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει την έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, όπως επίσης και στη Ρουμανία. Όπως, μάλιστα, προβλέπει το κείμενο της σύμβασης, οι αναγκαίες εγκρίσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός εννέα μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Σε διαφορετική περίπτωση, το μέρος που δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα