Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018,

Τα υπέρ και τα κατά της πρόωρης συνταξιοδότησης

Μπορεί ο νόμος Κατρούγκαλου να προκάλεσε νέο κύμα φυγής ασφαλισμένων και κυρίως δημοσίων υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών, λόγω αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, ωστόσο άλλοι 400.000 ασφαλισμένοι έχουν την ευκαιρία να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση με μειωμένη σύνταξη, μέχρι το 2022.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ποσό της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) μειώνεται κατά 1/200 (0,5%) για κάθε μήνα (ή 6% κατ’ έτος) που υπολείπεται του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη.

Η μέγιστη μείωση ορίζεται στους 60 μήνες (30%), ήτοι σημαίνει  σύνταξη 268,8 ευρώ/μήνα. Ωστόσο για να αποφύγει ο συνταξιούχος πρόσθετη μείωση πρέπει να μετρά 40 χρόνια μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας του και της στιγμής της αίτησης συνταξιοδότησης. Διαφορετικά θα έχει και δεύτερη πρόσθετη μείωση (κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται).

Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες συμφέρει η αποχώρηση με μειωμένη αντί της παραμονής στην εργασία με χαμηλό μισθό ή και στην ανεργία.

Ειδικότερα, η πρόωρη συνταξιοδότηση συμφέρει κυρίως σε τέσσερις περιπτώσεις:
• Μητέρες ανηλίκων που αποχωρούν με 5.500 ημέρες ασφάλισης. Παρά την αύξηση του ορίου για την πλήρη σύνταξη, ο περιορισμός της ποινής στην εθνική σύνταξη βολεύει κυρίως την εν λόγω κατηγορία.
• Δημοσίους υπαλλήλους που φεύγουν με 25ετία, ειδικά όταν το όριο ηλικίας για πλήρη «πέταξε» πάνω από τα 62.
• Ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ – τράπεζες που φεύγουν στα 62. Η σύνταξη προσαυξάνεται με τον ειδικό συντελεστή 0,075% για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς (πλήρωναν παχυλές εισφορές), ενώ η μείωση περιορίζεται στα 115 ευρώ το ανώτατο.
• Όσους εξετάζουν την εξαγορά πλασματικών χρόνων για συμπλήρωση 40ετίας. Η αύξηση του κόστους των εξαγορών για τα πλασματικά έτη και ο περιορισμός της μείωσης καθιστούν θελκτική την αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στα 62 σε σύγκριση με την εξαγορά πλασματικών για τη συμπλήρωση 40ετίας για αποχώρηση με πλήρη.

Πηγή: http://thesseconomy.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%89%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE-2/

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα