Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018,

Τα πρόσωπα πίσω από το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

«Αναζητώ ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Είμαστε ευτυχείς γιατί βρήκαμε κάτι το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας».

Οι 23 μόλις λέξεις της δήλωσης του John Calamos, ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους fund managers της Wall Street, αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου και βετεράνου του Βιετνάμ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του deal για την Εθνική Ασφαλιστική, δεν θα μπορούσαν να επιλεγούν τυχαία.

Πράγματι, ήταν γνωστό τους κύκλους της εγχώριας αγοράς ότι ο Calamos, ιδρυτής και CEO του Calamos Asset Managment, αναζητούσε τα τελευταία χρόνια μια σημαντική τοποθέτηση στην μητέρα-πατρίδα.

Από το 2011 είχε εντείνει την παρουσία του στην Ελλάδα, σε επίπεδο networking και προετοιμασίας, ενώ είχε συμμετάσχει σε συνέδρια και fora, παρουσία και άλλων ομογενών επενδυτών, όπου είχε δηλώσει πως πρέπει να βελτιωθεί το φορολογικό περιβάλλον στη χώρα και να καταπολεμηθεί η διαφθορά για να έλθουν επενδύσεις.

Το 2012 συνόδευε τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρών παραγόντων της ομογένειας που κινούνται υπέρ των εθνικών θεμάτων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στη Ουάσιγκτον και της χορείας των δωρητών που στηρίζουν τον ελληνισμό.

Οι κατά καιρούς πληροφορίες ανέφεραν πως είχε εξετάσει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, στο τραπεζικό σύστημα, τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, το real estate, τον τουρισμό, την ενέργεια, είχε συζητήσει το ενδεχόμενο εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων εισηγμένων ομίλων, ακόμη και διεκδίκησης συμμετοχών του Δημοσίου που θα παραχωρούνταν μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διαφορετικοί παράγοντες, με κυριότερο το ύψος που αποτιμόνταν τα διάφορα προς πώληση assets, αλλά και η πορεία των τοποθετήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, φαίνεται ότι λειτούργησαν ανασταλτικά.

Ο 77χρονος σήμερα Calamos γνωρίζει άλλωστε ότι όλα είναι θέμα αποτίμησης και δίκαιης αξίας. Παιδί μεταναστών με καταγωγή από την Πελοπόννησο που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στο Σικάγο, εργάστηκε από πολύ μικρή ηλικία στο παντοπωλείο της οικογένειας, στη δυτική πλευρά της πόλης, στο Όστιν (Austin).

Ο ίδιος έχει διηγηθεί πως η πρώτη του επαφή με τον κόσμο των επενδύσεων ήταν όταν ανακάλυψε σε ένα ξεχασμένο κουτί στο υπόγειο του καταστήματος που περιείχε τίτλους μετοχών, ιδιοκτησίας ενός θείου του, που χρονολογούνταν από τη δεκαετία του ’20 και του ΄’30.

Βέβαιος ότι είχε ανακαλύψει ένα ξεχασμένο θησαυρό, άρχισε να ερευνά κάθε μια από τις εταιρείες που είχαν εκδώσει τις μετοχές, για να ανακαλύψει ότι όλες είχαν χρεοκοπήσει.

Οι οικογενειακές θυσίες τον οδήγησαν στο Illinois Institute of Technology με στόχο να εργαστεί ως μηχανικός. Όμως ο κόσμος της οικονομίας και των επενδύσεων αποδείχθηκε ελκυστικότερος. Άρχισε να αποκτά γνώση της αγοράς και αφού υπηρέτησε ως πιλότος της αμερικανικής αεροπορίας στον πόλεμο του Βιετνάμ, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις επενδύσεις.

Ίδρυσε την εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Calamos Asset Management το 1977, το ορόσημο όμως ήταν η εισαγωγή στο Νasdaq, μέσω της οποίας προσέλκυσε σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, ύψους 414 εκατ. δολαρίων.

Οι αποδόσεις που πέτυχε η εταιρεία συνέχισαν, παρά τα σκαμπανεβάσματα, να είναι αξιόλογες, κερδίζοντας έτσι μια θέση στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους κατοίκους των ΗΠΑ.

Αν και, όπως αναφέρθηκε, τα τελευταία χρόνια κοιτούσε προσεκτικά την ελληνική αγορά, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της χώρας, αποτέλεσε ευκαιρία που δεν μπορούσε να προσπεράσει.

Το σχήμα ΕΧΙΝ

Η διεκδίκηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έγινε μέσω του EXIN Group, το οποίο ιδρύθηκε από τον Matt Fairfield με την υποστήριξη της επενδύτριας EXIN Partners και της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Calamos Investments.

O Fairfield, απόφοιτος του Brown University και CEO της EXIN Group, ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής του ANV Holdings BV, ασφαλιστικού οργανισμού με έδρα το Άμστερνταμ, έχοντας προηγουμένως εργαστεί στην AIG.

Η EXIN Partners αποτελεί τον anchor investor του EXIN Group. Η EXIN Partners ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 2015 για να διερευνήσει μακροπρόθεσμες ευκαιρίες στους τομείς της ασφάλισης, της αντασφάλισης, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και των χρηματο-τεχνολογικών υπηρεσιών.

Η EXIN Partners στοχεύει στη βελτίωση των αποδόσεων σταθμισμένου κινδύνου από ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εταιριών, οι οποίες μοιράζονται λειτουργική αποτελεσματικότητα, υψηλότερα περιθώρια κέρδους, σταθερά κέρδη και χαμηλότερο κίνδυνο συσχέτισης. Η EXIN Partners συνιδρύθηκε από τους Matt Fairfield, John Calamos και τον, επίσης ελληνοαμερικάνο, John Koudounis.

Ο τελευταίος, απόφοιτος του Brown University, είναι βασικό στέλεχος του Calamos Investments και επί σειρά ετών διετέλεσε επικεφαλής της Mizuho Securities στις ΗΠΑ.

Το EXIN Group είναι ένα σχήμα που στοχεύει στις αγορές αντασφάλισης, χονδρικής και λιανικής αγοράς ασφαλειών, ασφάλειες ζωής, καθώς και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με επιχειρήσεις start-up και εξαγορές, ξεκινώντας από την Ευρώπη. Η πρώτη της συμφωνία ήταν η αγορά του ποσοστού συμμετοχής της AIG στην AIG Ελλάς Α.Ε., το Δεκέμβριο του 2016.

H AIG λειτουργεί και αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα εδώ και 65 χρόνια, αρχικά από την N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε. και στη συνέχεια από την AIG Ελλάς Α.Ε. Αντιπροσώπευσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, μία εταιρία κοινών συμφερόντων της AIG και της N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε., που λειτούργησε ως Managing Agent της ασφαλιστικής εταιρίας AIG EUROPE LIMITED στην Ελλάδα.

Πηγή: capital.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα