Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019,

Τα βασικά σημεία των ομιλιών… στο costa Navarino!

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία των ομιλιών του 20ου Insurance & Reinsurance Meeting της ΕΑΕΕ.

Ι. Σεληνιωτάκη, Τράπεζα της Ελλάδος

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά αποτελεί μόλις το 5% του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ και μικρός ο βαθμός συγκέντρωσής του. Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εταιρική διακυβέρνηση. Έχει ήδη συναντηθεί με τις διοικήσεις των εταιριών και έχει ενημερώσει ότι θεωρεί το Διοικητικό Συμβούλιο υπεύθυνο για την καλή λειτουργία του πλαισίου αυτού. Ακόμη, έχει απελευθερώσει τη δυνατότητα των εταιριών να επενδύουν σε νέα asset classes, όπως Infrastructure Investments, ESG (Environmental, Social and Government) Investments και Crediti Default Swaps. Αυτό το οποίο απαιτείται, όμως, είναι η σωστή παρακολούθηση του κινδύνου που αναλαμβάνεται.Η διαμεσολάβηση θεωρείται σημαντική και οφείλει να επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση και στην ηθική παρουσίαση των ασφαλιστικών προϊόντων στους καταναλωτές. Η Τράπεζα της Ελλάδας συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για το PEPP (Pan European Personal Product), δηλαδή τυποποιημένο πανευρωπαϊκό προσωπικό ασφαλιστήριο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο διατομεακός και διασυνοριακός ανταγωνισμός.

Μ. Αντωνάκη, ΕΑΕΕ

Ενώ οι νέοι εποπτικοί κανόνες είναι σημαντικοί για την καλή λειτουργία της αγοράς, τα χρονοδιαγράμματα που δίνονται στις εταιρίες για να ετοιμαστούν είναι πολύ φιλόδοξα. Το κόστος της προσαρμογής είναι επίσης, τεράστιο και καθόσον οι έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές δε δέχονται να ακριβύνουν οι τιμές των ασφαλιστηρίων, το κόστος το αναλαμβάνουν οι εταιρίες. Υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΕΑΕΕ παρέχει στοιχεία και βάσει αυτών γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές.

Χ. Σαρδελής, Εθνική Ασφαλιστική

Ο κλάδος καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσκλήσεις και να εμφυσήσει αίσθημα σιγουριάς στην κοινωνία. Η ασφαλιστική εποπτεία έχει βελτιωθεί πολύ, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντική διασφάλιση για όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά. Είναι γνωστό ότι ακόμη, και στο εξωτερικό υπάρχει υπασφάλιση, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι σημαντικότερο. Είναι καθήκον όλων να βοηθήσουν στην αντιστροφή του φαινομένου.

Rohit Talwar, CEO, Fast Future Research

Ο μελλοντολόγος Rohit Talwar περιέγραψε γλαφυρά τον κόσμο του μέλλοντος, όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τα πάντα. Οι εταιρίες πρέπει να επενδύουν σε χρονικό ορίζοντα:

1-12 μήνες: Operational Excellence

1-3 έτη: Search for Growth

4-10 έτη: Trends of the Future

Οι πελάτες στο μέλλον θα έχουν πιο μεγάλη δύναμη. Ήδη όταν κάποια εταιρία «κρατάει όπλο στον κρόταφο του πελάτη», μια άλλη τον βάζει να καθίσει σε αναπαυτική πολυθρόνα και τον κερνάει καφέ! Στο εξωτερικό ήδη εργάζονται για να μπορούν να προσφέρουν τη λεγόμενη «Halo Insurance», δηλαδή ασφάλιση του ατόμου έναντι όλων των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά και όχι μέσω διαφορετικών ασφαλιστικών προϊόντων, όπως ασφάλιση ζωής, αυτοκινήτου, υγείας, πυρός, κλπ.. Ακόμη πιο ανατρεπτική εξέλιξη είναι η προσπάθεια πολλών ατόμων και επιχειρήσεων να επενδύσουν στη δημιουργία «Διαστημικών Κρατών», όπου ακόμη και οι υφιστάμενοι κοινωνικοί κανόνες μπορούν να επαναπροσδιοριστούν, κατόπιν κοινής συμφωνίας των μελών τους.

Νίκος Χωστελίδης, PwC

Διεθνής έρευνα της PwC διακρίνει 5 Μεγάλες Διεθνείς Τάσεις (Global Mega Trends)

 • Κλιματική αλλαγή και ανεπάρκεια πόρων
 • Δημογραφικές και Κοινωνικές Αλλαγές
 • Γρήγορη Αστικοποίηση
 • Μετατόπιση της Οικονομικής Ισχύος (προς Ασία και Αφρική)
 • Τεχνολογικές Καινοτομίες

Οι βασικές Τεχνολογικές Καινοτομίες (οι οποίες θα διαδοθούν γρηγορότερα με την εγκατάσταση 5G δικτύων), είναι:

 • Artificial Intelligence
 • Blockchain
 • Augmented Reality
 • Internet of Things
 • Robotics
 • Drones
 • 3D Printing
A. Turner, Carpenter Turner

H Carpenter Turner διενήργησε έρευνα αγοράς στην Κεφαλλονιά, η οποία κατέδειξε το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης για τις δυνατότητες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Ένα χαρακτηριστικό εύρημα ήταν ότι το 48% των κατοίκων δεν γνώριζαν ότι μπορούν να ασφαλιστούν για την περίπτωση σεισμού! Ένα ενθαρρυντικό εύρημα ήταν ότι το 38% υποστηρίζουν την υποχρεωτική ασφάλιση για σεισμό, καθώς έτσι εκτιμούν ότι θα είναι σίγουροι ότι θα αποζημιωθούν σε περίπτωση που επέλθει η ζημία.

A. Bonn, Aon Benfield

Στην Ελλάδα υπάρχουν 6,5 εκατ. κτίσματα, με αξία αντικατάστασης περίπου 560 δις ευρώ, από τα οποία μόνο το 15,7% είναι ασφαλισμένα. Σε περίπτωση σεισμού έντασης 6,6R, η συνολική ζημία υπολογίζεται σε 8,5 δις ευρώ. Το ίδιο κόστος θα είχε ένας σεισμός έντασης 7,5R. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για να προληφθεί η πιθανότητα μιας τεράστιας καταστροφής για τους πολίτες και τη χώρα.

Α. Σαρρηγεωργίου, ΕΑΕΕ

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε τα παρακάτω:

 • Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά είναι απόλυτα ασφαλής, με ευρωπαϊκό διαβατήριο, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί σε κάθε μεγάλη καταστροφή, όπως στο Μάτι
 • Η ασφάλιση δεν είναι για τον πλούσιο αλλά τον φτωχό και είναι ευθύνη των ασφαλιστών να τη διαδώσουν.
 • Η τεχνολογία παίζει κομβικό λόγο πλέον και η αγορά την χρησιμοποιεί με πολλούς τρόπους.
 • Οι νέοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να προσεγγιστούν από την αγορά κατά προτεραιότητα.,
 • Κομβικός ο ρόλος της πολιτείας, χρειάζεται συνεργασία και κίνητρα, τα οποία δυστυχώς έχουν πλήρως καταργηθεί.
 • Είναι δημοκρατικό στον δεύτερο πυλώνα να δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα επιλογής μεταξύ ιδιωτικής και κρατικής ασφάλισης.
 • Θεσπίζοντας την ασφάλιση κατά σεισμού υποχρεωτική θα μαζεύονται πόροι για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο σε περίπτωση καταστροφικού γεγονότος.

Με πληροφορίες από το insuranceworld.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Αλέξης Κώτσαλος

Chernobyl insurance...

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα