Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018,

Στο χείλος του γκρεμού η κατάσταση με τα ανασφάλιστα οχήματα

Στους ελληνικούς δρόμους εν έτη 2017 μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι κυκλοφορούν 1,151 εκατομμύρια ανασφάλιστα  οχήματα. Πριν λίγο καιρό  επιβεβαιώθηκε από την διασταύρωση που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων πως τα ανασφάλιστα οχήματα είναι αρκετά λιγότερα (κοντά στις 400.000) δεδομένων των χιλιάδων λαθών (λάθη στις πινακίδες, λάθη στα ΑΦΜ κλπ)  που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο. Όλοι γνωρίζουμε πως τα σχεδόν 400.000 ανασφάλιστα οχήματα αποτελούν έναν κινητό κίνδυνο για χιλιάδες πολίτες που κυκλοφορούν καθημερινώς στα ελληνικά οδικά δίκτυα.

Μετά τον έλεγχο επήλθε η επιβολή των προστίμων σε όσους κυκλοφορούσαν το όχημα τους χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αργότερα η παράταση και  ακύρωση των προστίμων για όσους ασφαλίσουν το όχημα τους έως και τις 14 Ιουλίου. Τελικά όμως κατά πόσο συνέβαλλαν όλα αυτά στην βελτίωση της ασφαλιστικής συνείδησης  του Έλληνα πολίτη-καταναλωτή;

Την ώρα που πολλοί οδηγοί τρέχουν στο «παρά πέντε» να ασφαλιστούν ώστε να αποφύγουν τις επώδυνες για την τσέπη τους κυρώσεις, επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς της Θεσσαλονίκης δηλώνουν στο Insuranceforum.gr πως η πολιτεία επιβάλλεται να δείξει αυστηρότητα, συνέπεια  και να πραγματοποιεί  συνεχείς ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λάσκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών Θεμάτων Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης & Μεσίτης Ασφαλειών του Ασφαλιστικού Γραφείου ΔΕΣΜΟΣ, δήλωσε πως υπάρχει ελάχιστη κίνηση στα ασφαλιστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης και πως περίμεναν να εκδοθούν περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ταυτόχρονα η κίνηση κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα από αυτά που αναμένονταν. «Οι πολίτες θα συμμορφωθούν μόνο εάν επιβάλλονται συστηματικά ποινές για όσους κυκλοφορούν ανασφάλιστοι όπως είχε θεσπιστεί παλαιότερα ο νόμος με τις κυρώσεις για τις ζώνες ασφαλείας.»

Ο κ. Αλέξανδρος Μπόζας, Γενικός Διευθυντής στην Better Life Ασφαλιστικές Υπηρεσίες,  εξηγεί πως δυστυχώς ή ευτυχώς ο κόσμος δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται και στην ελλιπή ενημέρωση από τον τύπο και στο ότι ο κόσμος είχε άγνοια. Όσο για την επιβολή του προστίμου όπως μας είπε, βοηθάει τον κλάδο ώστε να ενισχυθεί η ασφαλιστική παιδεία.

Ο κ. Κυριάκος Βουτσαλάς, Γενικός Διευθυντής στην National Insurances Services Gate, (NISG) δήλωσε και αυτός με τη σειρά του πως η κίνηση ήταν ελάχιστη αλλα και ακόμη αυτά τα ασφαλιστήρια που εκδόθηκαν συμπεριλάμβαναν τις βασικές καλύψεις στην ελάχιστη διάρκεια.

«Για την μόνιμη επίλυση του ζητήματος με τα ανασφάλιστα πρέπει να καθιερωθεί μια μόνιμη διαδικασία ελέγχου προκειμένου ο Έλληνας να καταλάβει πως η αμέλεια του ως προς τον θεσμό της ασφάλισης θεωρείται έγκλημα.», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε αυτό το χάος που κυριάρχησε με τα ανασφάλιστα οχήματα μετά την κινητοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (εφόσον αποδειχτεί πως θα συνεχιστεί με συνέπεια στο μέλλον)  υπάρχουν κάποια αχνά σημάδια ανάκαμψης της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα καταναλωτή.

Δημοσιογραφικό Τμήμα insuranceforum.gr

Εύη Λαζάρου

[email protected]

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα