Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019,

Ο κ. Τζήμερος αντιδρά στο Ασφαλιστικό Σύστημα.

Ποικίλα ήταν τα σχόλια που δέχθηκε το άρθρο του Προέδρου της Δημιουργίας Ξανά κ. Θάνου Τζήμερου σχετικά με το Ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα. Ο κ. Τζήμερος στο κείμενο του αποδομεί το ασφαλιστικό σύστημα προτείνοντας ως μόνη υγιή και βιώσιμη λύση «την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος».

«Αν, δηλαδή, μετατρέψουμε το ψευδεπίγραφο “αναδιανεμητικό σύστημα” σε ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό με ελεύθερη επιλογή ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα, διαχωρίζοντας την ασφάλεια υγείας από την ασφάλεια ζωής. Σε ένα τέτοιο σύστημα ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον προσωπικό του ασφαλιστικό “κουμπαρά” ο οποίος θα χρηματοδοτήσει την σύνταξή του στην ηλικία που ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα αποφασίσει να αποχωρήσει από την επαγγελματική δραστηριότητα. Φυσικά, όσο πιο νωρίς, τόσο μικρότερες θα είναι οι απολαβές. Το ανταποδοτικό σύστημα είναι το μόνο βιώσιμο, το μόνο που δεν στρεβλώνει την οικονομία και το μόνο δίκαιο καθώς ο καθένας έχει παροχές ανάλογες των εισφορών του. Επιπλέον αντιμετωπίζει τον πολίτη ως ενήλικα, υπεύθυνο για τις επιλογές του, ο οποίος έχει την ελευθερία να προγραμματίσει τη ζωή του με τον τρόπο που θεωρεί καλύτερο για την περίπτωσή του, επιλέγοντας το ασφαλιστικό πρόγραμμα και τον πάροχο της αρεσκείας του. Το κράτος θα ασκεί εποπτικό ρόλο, φροντίζοντας οι ασφαλιστικές εταιρείες να λειτουργούν νόμιμα και να μην εφαρμόζουν πρακτικές τύπου “Ασπίς – Πρόνοια”. Η μοναδική κρατική παροχή θα αφορά τους άνω των 67 ετών άπορους και εντελώς ανασφάλιστους, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν τροφή και στέγη σε δημόσια ιδρύματα, χρηματοδοτούμενα από τον προϋπολογισμό», αναφέρει ενδεικτικά.

Προτείνοντας έτσι ένα ανταποδοτικό σύστημα και την παράλληλη κατάργηση της κρατικής ασφάλισης, ο κ. Τζήμερος υποστηρίζει: «η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα συνεχίσει να δαπανά πάνω από το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις, ενώ ο μέσος όρος των 28 χωρών της Ε.Ε. είναι γύρω στο 13% με την Ιρλανδία να δαπανά κάτι παραπάνω από το 6%. (Συνολική δαπάνη για συντάξεις, στοιχεία Υπουργείου Εργασίας 2016: €30,53 δισ. – 17,4% του ΑΕΠ). Δηλαδή, σε απόλυτες τιμές, 20 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία κάθε χρόνο, αν είχαμε την δημοσιονομική λογική της Ιρλανδίας, θα μπορούσαν να γίνονται δημόσιες επενδύσεις, έργα υποδομής και γενναία μείωση φόρων, τα μοιράζουμε σε συντάξεις και έχουμε την ψευδαίσθηση ότι έτσι μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Ιρλανδία. Δαπανούμε 6,6 δισ. ευρώ τον χρόνο για συντάξεις υγιέστατων νέων ανθρώπων ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι δύο χρόνια μικρότερος από την ηλικία στην οποία αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται οι δανειστές εταίροι, και χωρίς μέχρι τώρα να έχει εξηγηθεί η ηθική βάση της πρόωρης συνταξιοδότησης όταν δεν προκαλείται από προβλήματα υγείας. Συγκριτικά: ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος νομικών προσώπων αποδίδουν αθροιστικά στα δημόσια ταμεία 5,25 δισ. ευρώ τον χρόνο. Όσοι επισημαίνουν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει στοχοποιούνται ως “εχθροί του λαού”. Όμως, όσο και να κυριαρχούν οι σειρήνες του λαϊκισμού (κόκκινες, πράσινες, μπλε και μαύρες), ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Και είναι θέμα χρόνου (λίγου, δυστυχώς) η πλήρης κατάρρευση της πυραμίδας, η οποία έχει αντιστραφεί εδώ και καιρό παρουσιάζοντας μικρή χρηματοδοτική βάση και πλατιά εισπρακτική κορυφή.».

Διαβάστε το σύνολο του άρθρου εδώ:

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Αλέξης Κώτσαλος

Chernobyl insurance...

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα