Τρίτη 21 Μαΐου 2019,

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου για το insuranceworld.gr

Πολύ διαφορετικές απαντήσεις έδωσαν –ανάλογα με την γεωγραφική τους προέλευση- οι 12.000 ερωτηθέντες, στελέχη επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, που απάντησαν στην ερώτηση που τους έθεσαν οι Zurich Insurance και Marsh & McLennan, “Τι θεωρείτε ως μεγαλύτερο κίνδυνο για το επιχειρείν;» Όπως προκύπτει από την μελέτη που εκπόνησαν οι δυο εταιρείες για λογαριασμό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ οι διαφορές ανά χώρα είναι τόσο μεγάλες, ώστε αν κάθε χώρα ασχολούνταν μόνο με τα δικά της «ρίσκα», διεθνώς θα κινούμασταν όλοι σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Κάτι που εγείρει το ερώτημα: «Θα υπάρξει αποτελεσματική διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιας εμβέλειας κινδύνων όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό κλπ;»

Στην Ευρώπη, ως κορυφαίος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις αναδεικνύονται οι cyber επιθέσεις, που καταλαμβάνουν επίσης την πρώτη θέση σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (από την 8η πέρυσι), στον απόηχο των καταστροφικών επιθέσεων WannaCry και NotPetya του 2017. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ως μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται η ανεργία/υποαπασχόληση.

Έκπληξη προξενεί το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν εμφανίζονται στην κορυφαία δεκάδα των κινδύνων για τις επιχειρήσεις διεθνώς, κάτι που ίσως αντανακλά την αντίληψη ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμο ρίσκο και όχι «παρούσα απειλή».  Παρόλα αυτά, ο διασυνδεδεμένος κίνδυνος της «λειψυδρίας» εμφανίζεται σε περιφερειακό επίπεδο στο τοπ-τεν στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, την Υποσαχάριο Αφρική και τη Νότια Ασία. Περιοχές που χαρακτηρίζονται από ταχεία αύξηση πληθυσμού και ραγδαία αστικοποίηση.

Το ότι σε διεθνές επίπεδο οι δυο μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι η ανεργία/υποαπασχόληση και η «αποτυχία εθνικής διακυβέρνησης» προκαλεί έντονο προβληματισμό για τις υφιστάμενες πιέσεις στα πολιτικά και οικονομικά συστήματα, παρατηρεί η Zurich Insurance. Υψηλά στην κατάταξη κατατάσσονται τα «σοκ στις τιμές τις ενέργειας». Τέλος, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, οι σχετικοί κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει στην φετινή κατάταξη. Οι «δημοσιονομικές κρίσεις» υποχώρησαν στην 4η θέση διεθνώς (από τη 2η πέρυσι), ενώ ο κίνδυνος «κατάρρευσης χρηματοοικονομικού μηχανισμού ή οργανισμού» υποχώρησε στην 7η θέση από την 6η το 2017. Παρόλα αυτά, δεν δικαιολογείται κανένας (χρηματο)οικονομικός εφησυχασμός από την πλευρά των επιχειρήσεων, καταλήγει η Zurich.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

 1. Ανεργία/υποαπασχόληση
 2. Αποτυχία εθνικής διακυβέρνησης
 3. Σοκ τιμών ενέργειας
 4. Δημοσιονομικές κρίσεις
 5. Cyber επιθέσεις
 6. Βαθιά κοινωνική αναταραχή
 7. Κατάρρευση χρηματοοικονομικού μηχανισμού/οργανισμού
 8. Κατάρρευση κρίσιμων υποδομών
 9. Αποτυχία περιφερειακής ή διεθνούς διακυβέρνησης
 10. Τρομοκρατικές επιθέσεις

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 1. Cyber επιθέσεις
 2. «Φούσκες» στις τιμές των αξιών
 3. Αποτυχία εθνικής διακυβέρνησης
 4. Κατάρρευση χρηματοοικονομικού μηχανισμού-οργανισμού
 5. Ανεργία ή υποαπασχόληση
 6. Δημοσιονομικές κρίσεις
 7. Αστοχία αστικού σχεδιασμού
 8. Διακρατικές συγκρούσεις
 9. Μη οικειοθελής μετανάστευση ευρείας κλίμακας
 10. Κλοπή δεδομένων-απάτη

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα