Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018,

Οι Κινέζοι ετοιμάζουν προσφυγές για την Εθνική Ασφαλιστική

Την ίδια στιγμή που όλες οι πληροφορίες θέλουν το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής να οδεύει στην κοινοπραξία Calamos Investments – Εxin, πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τις συνομιλίες αναφέρουν στο insider.gr ότι οι Kινέζοι της Fosun δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τόσο εύκολα τα «όπλα». Οι ίδιες πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημειώνουν μάλιστα ότι το κινεζικό fund εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά όργανα λόγω μιας σειράς παρατυπιών που έχει εντοπίσει στην διαδικασία του διαγωνισμού.

Διαφορετικές πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι η πώληση προχωρά κανονικά, εφόσον η Εθνική Τράπεζα δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής επίσημη ειδοποίηση για κάποια ένσταση σχετικά με την διαδικασία. Πηγές της ασφαλιστικής σημειώνουν στο insider.gr, ότι ουσιαστικά ο προτιμητέος αγοραστής επιλέχθηκε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας  στις 2 Ιουνίου. Ωστόσο, μετά από αίτημα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η επίσημη ανακήρυξη του θα περάσει από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κινέζοι εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την διαδικασία που τηρήθηκε και θεωρούν ότι η αρχική προσφορά τους που ήταν καλύτερη από αυτή που κατέθεσαν οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι «διέρρευσε» στην άλλη πλευρά, όταν ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές με αποτέλεσμα η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία να ανεβάσει κατά πολύ το προσφερόμενο τίμημα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η μεριά της Fosun αμφισβητεί και το κατά πόσο το σχήμα Calamos – Exin διαθέτει τις απαραίτητες άδειες για να αναλάβει την μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική, αλλά και να την λειτουργήσει με βάση τις απαιτήσεις του Solvency II.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το έντονο παρασκήνιο που έχει αναπτυχθεί πίσω από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έχει τελειώσει. Πρόκειται για ένα deal που συζητήθηκε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, αλλά και προκάλεσε και την παρέμβαση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ροςο οποίος με επιστολή του τάχθηκε υπέρ της προσφοράς της Calamos Investments.

Μέχρι την Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας που έχουν να κάνουν κυρίως με την σύμβαση πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων από την τράπεζα (bancassurance) καθώς και την εξόφληση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης ύψους 50 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η Εθνική Ασφαλιστική.

Σε προσπάθειες επικοινωνίας με την διοίκηση της Calamos Investments για να σχολιάσει τις πληροφορίες δεν υπήρξε απάντηση.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα