Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018,

Μόλις μιας ώρας γυμναστική μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη

Μια ώρα γυμναστική την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης στο μέλλον, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.

Το συμπέρασμα προκύπτει από νεότερη ανάλυση στοιχείων νορβηγικής μελέτης που αξιολόγησε τις συνήθειες εκγύμνασης, συνδυαστικά με τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, σε δείγμα σχεδόν 34.000 ενηλίκων.

Η ενδελεχής ανάλυση των στοιχείων από βρετανούς, αυστραλούς και νορβηγούς ειδικούς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σάμιουελ Χάρβεϊ της Σχολής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, έδειξε ότι τα άτομα που γυμνάζονται μόλις μια ώρα την εβδομάδα, ανεξαρτήτως έντασης, έχουν 44% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης σε ορίζοντα δεκαετίας, εν αντιθέσει με εκείνους που δεν αθλούνται.

Η αρχική μελέτη είχε ξεκινήσει το διάστημα 1984-1986 και οι συμμετέχοντες, που τότε ήταν κατά μέσο όρο 45 ετών, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις για την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους. Επίσης, υποβλήθηκαν σε ψυχιατρική αξιολόγηση.

Εν συνεχεία το 1995-1997 επενεξετάστηκαν τα δύο τρίτα του αρχικού δείγματος. Περίπου το 7% είχε εκδηλώσει κατάθλιψη, ενώ περίπου το 9% είχε κλινικά επίπεδα άγχους.

Η γυμναστική δεν είχε επίπτωση στο άγχος. Αλλά ανεξαρτήτως φύλου ή έντασης της άθλησης, η τακτική εκγύμναση που διαρκούσε τουλάχιστον μια ώρα την εβδομάδα σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σχεδόν το 12% των περιπτώσεων κατάθλιψης θα μπορούσαν να προληφθούν αν τα άτομα γυμνάζονταν με χαμηλή ένταση, εβδομαδιαίως.

«Το βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι και μικρή ποσότητα τακτικής άσκησης φαίνεται να προστατεύει τους ενήλικες από την κατάθλιψη. Και μην σκεφτείτε, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο, γιατί δεν ισχύει. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψυχικών θετικών επιπτώσεων της άσκησης γίνονται αντιληπτές όταν τα άτομα από την καθιστική ζωή αρχίζουν να αθλούνται μια με δύο ώρες την εβδομάδα», σχολιάζει ο Δρ Χάρβεϊ.

Και συμπληρώνει ότι το σημαντικό είναι επίσης ότι οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής, ακόμα και από το βάδισμα.

Σε ότι αφορά τον τρόπο που η γυμναστική αποτρέπει την εκδήλωση της κατάθλιψης, οι ερευνητές εξηγούν ότι «αυτό προς το παρόν παραμένει ανεξήγητο».

της Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα