Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018,

Μπακαλέξης: Πάνω από τους στόχους τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Tα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών ανήλθαν σε 2,436 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση 209 εκατ. ευρώ ή 10,4%, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αθ. Μπακαλέξη, Διοικητή του ΕΦΚΑ.

Την διπλή θηλιά που έθεσε η κυβέρνηση σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους αποτυπώνουν τα στοιχεία για την πορεία λειτουργίας του ΕΦΚΑ καθώς κατά το τελευταίο πεντάμηνο τα έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση στόχων, δηλαδή περαιτέρω αφαίμαξη των ασφαλισμένων, ενώ οι δαπάνες υπολείπονται ακόμα και των στόχων που έθεσαν οι δανειστές, καθώς εκκρεμεί η απονομή χιλιάδων συντάξεων και εφάπαξ επιδομάτων.

Το ζήτημα δε των καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων αλλά και των δυσβάσταχτων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν όσοι εμφανίζουν μικρά αγροτικά εισοδήματα τέθηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν και φέρουν την νομοθετική ευθύνη του νόμου Κατρούγκαλου.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης υποστήριξε πως στόχος των υπηρεσιών είναι να εκδίδουν 20.000 νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις κάθε μήνα. «Ηδη έχουμε βγάλει 9 χιλιάδες αποφάσεις εντός του Ιουνίου» είπε για να εξηγήσει πως ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί προκειμένου να απορροφηθεί η επιχορήγηση των 860 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ είπε ότι τα στοιχεία του πρώτου 5μήνου του 2017 δείχνουν πως «τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών (εκτός κεντρικής διοίκησης) ανήλθαν σε 2,436 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση 209 εκατ. ευρώ ή 10,4%. Από ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών είχαμε έσοδα 781 εκατ. έναντι στόχου 708 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις μη μισθωτών ανήλθαν σε 1,070 δισ. ευρώ μαζί με την εισφορά περίθαλψης. Τα έσοδα από εισφορές μισθωτών δημοσίου υπολείπονται κατά 71 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από ρύθμιση οφειλών ανήλθαν σε 350 εκατ. ευρώ – υπέρβαση 37 εκατ. ευρώ – ενώ οι αποδόσεις περιουσίας εκτός ΔΕΗ ανήλθαν σε 127 εκατ  ευρώ». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για κύριες συντάξεις «είναι κάτω των στόχων κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών Αθανάσιος Καποτάς παραδέχθηκε πως «Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε στον πολίτη αυτά που οφείλουμε και να δώσουμε τα λεφτά του στην ώρα τους» για να εξηγήσει «εκκρεμούν 62.000 αποφάσεις που πρέπει να βγουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ήδη το ταμείο παίρνει κρατική επιχορήγηση και όποιο κενό παρουσιαστεί είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι τα αποθεματικά ταμείου επαρκούν. Είμαι βέβαιος ότι τέτοια εποχή του χρόνου δεν θα έχουμε καμία εκκρεμότητα στο εφάπαξ».

Αναφορικά με τα επικουρικά είπε πως «έχουμε 126.000 εκκρεμότητες συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ» και συμπλήρωσε πως «Τα αποθεματικά του τομέα πρόνοιας και του τομέα επικουρικής ασφάλισης είναι περίπου 2,5 δις ευρώ στο κάθε ένα».

 

 

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα