Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019,

Μείωση των Ελλήνων καπνιστών – Ανεφάρμοστος 10 χρόνια ο αντικαπνιστικός νόμος!

Η αντικαπνιστική νομοθεσία στην Ελλάδα με την αυστηρή της μορφή –ως προς τη διατύπωση μόνο– μετρά πλέον σχεδόν μία δεκαετία: το 2008 ψηφίστηκε νόμος που προέβλεπε ότι από την 1η Ιουλίου 2019 «η Ελλάδα θα έσβηνε το τσιγάρο», αυτός αυστηροποιήθηκε με την πλήρη απαγόρευση του καπνίζειν σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, για να επαναδιατυπωθεί το 2016 προσθέτοντας στις απαγορεύσεις και το «άτμισμα» (ηλεκτρονικό τσιγάρο). Ωστόσο, η πραγματικότητα εκθέτει την πολιτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και κάνει πολλούς πολίτες να προσφεύγουν ακόμα και στη Δικαιοσύνη, απαιτώντας την εφαρμογή του νόμου. Είναι ενδεικτικό ότι ομάδα πολιτών στη Δράμα συνέλεξε 770 υπογραφές διαμαρτυρίας από πολίτες και κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της πόλης με την οποία ζητούσε να διερευνηθούν ευθύνες για τη μη εφαρμογή του νόμου. Νεαρός γιατρός από τη Θεσσαλονίκη έκανε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, ενώ το ίδιο έπραξε πριν λίγο διάστημα φοιτητής – άτομο με αναπηρία από την Αθήνα.

Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων στη χώρα μας δεν καπνίζει. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, το ποσοστό των νέων ηλικίας 16-24 ετών που καπνίζουν καθημερινά είναι 12,7% και όσων καπνίζουν περιστασιακά 8,1%. Η «στροφή» των νέων έχει την εξήγησή της στη μεγάλη εκστρατεία που έγινε τα τελευταία χρόνια τόσο στα σχολεία, όσο και στο ευρύ κοινό για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών, συστηματικοί καπνιστές είναι το 25,8%, –ποσοστό που είναι στον μέσον όρο των χωρών της Ε.Ε.– ενώ περιστασιακά καπνίζει το 7,1%. Το 2009, σε αντίστοιχη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, συστηματικός καπνιστής δήλωνε το 31,9% των Ελλήνων και περιστασιακός το 6%.

s29_kapnisma_0710-thumb-large

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, συντονιστή της εκστρατείας Joint Action for tobacco control της Ε.Ε., καθηγητή και διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, «όλο και λιγότεροι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα, όλο και περισσότεροι ενήλικες το κόβουν και όλο και περισσότεροι δεν ανέχονται τον καπνό σε χώρους μάλιστα που απαγορεύεται το κάπνισμα. Μετά δυσκολίας καταστέλλουμε ακραίες αντιδράσεις πολιτών που δηλώνουν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν επεισόδιο την επόμενη φορά που θα βρεθούν σε χώρο όπου γύρω τους καπνίζουν». Αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι μία χρόνια έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή του νόμου, κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες. «Είναι μία εκποίηση της δημόσιας υγείας σε συμφέροντα και αυτή θα πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι θέμα ελέγχων. Σε ένα υπουργείο όπου όλοι καπνίζουν δεν θα παρέμβει η δημοτική αστυνομία. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να δώσει την εντολή ο υπουργός. Ούτε στα αστυνομικά τμήματα θα μπει ελεγκτής για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου!», τονίζει ο κ. Μπεχράκης.

Πάντως, ειδικά για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το γεγονός ότι ο νόμος έχει εν πολλοίς «ξεχαστεί» φαίνεται και από το γεγονός ότι πολλοί δεν τηρούν καν την τυπική υποχρέωση να έχουν θεωρημένο «βιβλίο αναφοράς καπνίσματος» για τους ελέγχους.

Για πλημμελή εφαρμογή μιλά και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός. Όπως σημειώνει, με δεδομένο ότι το υπουργείο δεν έχει τους μηχανισμούς για να ελέγξει ή να επιβάλει πρόστιμα, θα γίνει νέα παρέμβαση ευαισθητοποίησης των επικεφαλής δημόσιων οργανισμών για την εφαρμογή του νόμου, ενώ γίνονται συζητήσεις με εκπροσώπους των καταστηματαρχών, ώστε να προχωρήσουν σε ένα είδος αυτοελέγχου ως προς την αντικαπνιστική νομοθεσία. Επιπλέον, μία από τις βασικές οδηγίες που έχουν λάβει οι τοπικές ομάδες υγείας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι να προχωρήσουν σε αντικαπνιστικές καμπάνιες κυρίως στα σχολεία.

Πηγή: kathimerini.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Αλέξης Κώτσαλος

Chernobyl insurance...

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα