Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019,

«Μαγνήτης» η Κύπρος για 6.962 Ελληνικές εταιρείες

«Μετανάστες» στην Κύπρο και σε άλλες χώρες γίνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις καθώς πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό. Η Κύπρος αποτελεί «μαγνήτη» για τις ελληνικές εταιρείες λόγω των συγκριτικών φορολογικών, δημοσιονομικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα.

Το ελληνικό επιχειρείν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην κυπριακή αγορά με γνωστά ονόματα από τον κλάδο των τροφίμων, της ένδυσης και υπόδησης, του λιανικού εμπορίου, του γενικού εμπορίου, εταιρειών πετρελαιοειδών, τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών από το 2012 μέχρι το 2017 έχουν εγγραφεί στην Κύπρο 6.962 ελληνικές εταιρείες που έχουν μετόχους και διευθυντές με ελληνική υπηκοότητα. Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι το 2016 και το 2017 λόγω των προβλημάτων που είχε η Ελλάδα, οι μεγάλοι φόροι, η έλλειψη φορολογικής και οικονομικής σταθερότητας, η μείωση της κατανάλωσης και τα capital controls οδήγησαν σε μεγαλύτερη φυγή επιχειρήσεις. Στην Κύπρο το 2017 προχώρησαν σε εγγραφή 1.779 ελληνικές εταιρείες παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2016 που ήταν 1.799 και αποτελούν το 13,2% των νέων εγγραφών εταιρειών.

Ο λόγος που αρκετές ελληνικές εταιρείες θέλουν να «δραπετεύσουν» από την Ελλάδα είναι ο ψηλός εταιρικός φορολογικός συντελεστής που φθάνει το 29% και είναι σημαντικά υψηλότερος με συντελεστές γειτονικών χωρών. Το γενικότερο φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα, οι αδικαιολόγητα συχνές τροποποιήσεις των φορολογικών νόμων δημιουργούν ανασφάλεια που λειτουργεί ως αντικίνητρο στις επενδύσεις, ιδίως όταν οι φορολογικοί συντελεστές στην ευρύτερη περιοχή είναι αρκετά πιο χαμηλοί.

Κίνητρα για ίδρυση επιχείρησης στην Κύπρο

 • Εταιρικός φόρος εισοδήματος επί των καθαρών κερδών 12,5%
 • 0% φόρος επί των μερισμάτων ή των πληρωμών τόκων σε πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι της Κύπρου
 • 0% φορολόγηση των μερισμάτων και μη παρακράτηση φόρου για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (royalties) αναφορικά με τη χρήση των δικαιωμάτων εκτός Κύπρου
 • Ευνοϊκή μεταχείριση των ζημιών
 • Συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.)
 • Μη επιβολή φόρου επί των κερδών από αναδιοργανώσεις
 • Αφορολόγητος επαναπατρισμός κερδών και κεφαλαίου
 • Χαμηλότερα νομικά, λογιστικά και ελεγκτικά έξοδα (ακόμη και κάτω του 50% συγκριτικά με τις ανάλογες ελληνικές υπηρεσίες)
 • Χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ στην Ευρώπη (19%)
 • Ισχύουν επίσης μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 9% και 5%, όπως και μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ πάνω σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες
 • 0% φόρος κεφαλαιουχικών κερδών για την πώληση ακίνητης περιουσίας εκτός Κύπρου.

Πηγή: www.philenews.com

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Black Friday στην ασφαλιστική συνείδηση

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα