Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018,

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου: Το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβούντα σήμερα βρίσκεται στην καλύτερη εποχή του.

Ανοδική τάση καταγράφει τα τελευταία χρόνια «Το λεγόμενο φαινόμενο «διαρροής εγκεφάλων» , με την Ελλάδα να χάνει συνεχώς σημαντικό αριθμό ταλέντων, καθώς έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το Economist δείχνει πως το 3% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως προέρχονται από τη χώρα μας.

Στην 21η ημερίδα του insuranceforum.gr στα Ιωάννινα, παρατηρήθηκε αθρόα συμμετοχή από νέους σε ηλικία ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που θέλησαν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις του κλάδου  προκειμένου να αναπτύξουν αλλά και να ξεκινήσουν την δική τους ασφαλιστική επιχείρηση στην Ελλάδα του 2017.

Να ξεκινήσουν μία ασφαλιστική επιχείρηση σε έναν κλάδο που δέχεται απανωτά χτυπήματα τον τελευταίο καιρό και από το κράτος, βλέπε υπέρογκες εισφορές και υψηλή φορολόγηση αλλά και από την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση ασφαλιστικών προϊόντων.

Μέσα σε όλα αυτά το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν την σπίθα να παλέψουν για να ορθοποδήσουν σε ένα χαοτικό περιβάλλον είναι αισιόδοξο για την πορεία του Ασφαλιστικού κλάδου αλλά και εν γενεί για τη χώρα μας καθώς ένα ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης στην Ελλάδα θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων και εν τέλει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Όπως δηλώνουν πολλοί  ξένοι επιχειρηματίες κατά καιρούς,  η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης , και για να το αξιοποιήσει πλήρως, τα νέα ταλέντα θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα, και να τους δοθεί η τεχνογνωσία αλλά και η χρηματοδότηση που χρειάζονται για να ανθίσουν.

Με αφορμή την προσέλκυση πολλών νέων ανθρώπων στην ημερίδα  του insuranceforum.gr και του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν. Ιωαννίνων ,  ζητήσαμε τη γνώμη ενός ανθρώπου που έχει πλήρη εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς, του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου.

Κ. Χατζηθεοδοσίου, ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τον ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων όσον αφορά τον ασφαλιστικό κλάδο; Υπάρχουν νέες εγγραφές;

Το ενδιαφέρον είναι μικρότερο από αυτό που θα θέλαμε ως εκπρόσωποι του κλάδου, και επίσης δεν είναι ανάλογο αυτού πού  θα ταίριαζε στην ισχυρή δυναμική που αποκτά σήμερα το  επάγγελμα. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται και οι νέες εγγραφές.  Και να εξηγήσω: το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβούντα σήμερα βρίσκεται στην καλύτερη εποχή του. Είναι αναβαθμισμένο, υψηλά τεχνοκρατικό, οριοθετημένο από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασκήσεώς του, με αυστηρά στάνταρ για όσους το ασκούν, έχει αποδοχή και χρησιμότητα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αναγνωρίσει την αναντικατάστατη υπόσταση του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και το υποστηρίζουν σθεναρά, με εκπαίδευση, κατάρτιση και εξέλιξη. Επίσης, και οι πολίτες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται διαφορετικά από το παρελθόν για την ιδιωτική ασφάλιση. Ρωτούν, ενημερώνονται, αναζητούν συμβουλές. Και σε αυτό μόνος ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής μπορεί και γνωρίζει να ανταποκριθεί. Όλα αυτά συνιστούν μια ιδανική στιγμή για τον κλάδο. Οι νεοεισερχόμενοι έχουν πολλά να περιμένουν για το επαγγελματικό τους μέλλον. Και εδώ θα πρέπει να εργαστούμε όλοι όσοι συντελούμε στην εξέλιξη της αγοράς και να επικοινωνήσουμε περισσότερο τις προοπτικές του επαγγέλματος και να το αναδείξουμε. Αρχικώς πρέπει να κάνουμε ευρέως γνωστό το επάγγελμα και τα όσα μπορεί να προσφέρει. Αυτό είναι βασικό για να προσελκύσουμε περισσότερους απ’ ότι σήμερα, για να εργαστούν.

Πιστεύετε πως υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης για τους νέους που θέλουν να εισχωρήσουν στον ασφαλιστικό κλάδο και να ορθοποδήσουν ανοίγοντας το δικό τους ασφαλιστικό γραφείο;

Η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθένας μπορεί να επιχειρήσει την ιδιώτευση του. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν προοπτικές για την ιδιωτική ασφάλιση οπότε υπάρχουν και για όσους ασχολούνται με αυτή. Για το θετικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σας ανέφερα ήδη μερικά από τα στοιχεία που το συνθέτουν. Αναμφίβολα ο κάθε νέος που εντάσσεται στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης έχει υψηλές προοπτικές. Είναι όμως στο «χέρι» του να τις αξιοποιήσει. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η λειτουργία του ανταγωνισμού επιτάσσει υψηλές ταχύτητες, συνέπεια, και διαρκή εργασία. Οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπουν άτονη  παρουσία των επαγγελματιών. Η ιδιώτευση είναι μια σκληρή υπόθεση που καθημερινά έχει απαιτήσεις από αυτόν που την ασκεί. Απαιτεί να αναπτύσσεις δεξιότητες και μεγάλες αντοχές. Γι΄ αυτό και πιστεύω προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν οι συνεργασίες των μικρών γραφείων ή οι συστεγάσεις με μεγαλύτερα. Είναι γνωστό πως η ισχύς έρχεται μέσα από τη συσπείρωση των δυνάμεων.

Δημοσιογραφικό Τμήμα insuranceforum.gr

Εύη Λαζάρου

press@insuranceinnovation.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα