Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018,

Η βρετανική ασφαλιστική αγορά προετοιμάζεται για τα αυτοκινούμενα ΙΧ

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποχρεωτική ασφάλιση ΙΧ προωθεί η βρετανική κυβέρνηση, ώστε να ανοίξει το δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρείες να αναπτύξουν νέα προϊόντα για τα αυτοκινούμενα ΙΧ (automated vehicles ή AV’s) που εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάστημα 5-10 ετών.

Η κυβέρνηση προτείνει την επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης στα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και την χρήση του μοντέλου ενιαίας ασφάλισης (single insurer model), στο πλαίσιο του οποίου μια ασφαλιστική εταιρεία θα προσφέρει κάλυψη τόσο στον οδηγό που χρησιμοποιεί το ΙΧ όσο και στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί την νέα τεχνολογία AV. Το μοντέλο αυτό θα καλύπτει τον οδηγό τόσο όταν οδηγεί “χειροκίνητα”, όσο και όταν έχει ενεργοποιήσει την αυτόματη λειτουργία οδήγησης (automated driving function ή ADF). Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος, το θύμα θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία όταν το σύστημα αυτόματης οδήγησης βρίσκεται σε ισχύ.

Εάν διαπιστωθεί ότι το τρακάρισμα προκλήθηκε από αυτοκινούμενο ΙΧ ενώ το σύστημα αυτόματης οδήγησης ήταν ενεργοποιημένο, η ασφαλιστική εταιρεία θα υποχρεούται σε καταβολή αποζημίωσης στον τραυματία οδηγό και ενδεχομένως σε τρίτα πρόσωπα. Η ασφαλιστική εταιρεία δεν θα υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση εάν η σύγκρουση προκλήθηκε από αλλαγές που έκανε ο οδηγός αυτοβούλως στο λειτουργικό σύστημα του αυτοκινούμενου ΙΧ, ή σε περίπτωση που δεν εγκαταστάθηκαν απαιτούμενες νέες ρυθμίσεις στο λογισμικό. Η ασφαλιστική εταιρεία δεν θα δικαιούται να αρνηθεί την καταβολή αποζημίωσης σε θύμα τροχαίου ατχήματος που προκλήθηκε από αυτοκινούμενο ΙΧ, του οποίου το λειτουργικό σύστημα δέχθηκε επίθεση από hackers.

“Η πρότασή μας παρέχει ευελιξία στην ασφαλιστική βιομηχανία ώστε να αποφασίσει τι προϊόντα θέλει να προσφέρει και συμβάλλει στον καθορισμό ενός πλαισίου μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των αυτοκινητοβιομηχανιών που προσφέρει ασφάλεια στους οδηγούς και προάγει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αυτοκινούμενων ΙΧ”, υποστήριξε η βρετανική κυβέρνηση. Η πρόταση θα ενσωματωθεί στο Νομοσχέδιο για τον Εκσυγχρονισμό των Μεταφορών (Modern Transport Bill) που θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πήγη :  insuranceworld.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα