Τρίτη 25 Ιουνίου 2019,

Η αυτοκαταστροφή ενός πίνακα ή πώς ο Banksy αναστάτωσε την ασφαλιστική αγορά!

Ο Banksy ο ανατρεπτικός street artist με τη μυστική ταυτότητα ξεχωρίζει για τα μηνύματα των εικαστικών του παρεμβάσεων και τις κοινωνικοπολιτικές δράσεις του. Μια εικαστική παρέμβαση -για άλλους φάρσα- ήταν άλλωστε και η καταστροφή του πιο διάσημου έργου του, «Το κορίτσι με το μπαλόνι», το οποίο πωλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby’s για 1,4 εκατ. $, κι αμέσως έγινε κομμάτια. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δημοσίευσε ένα βίντεο στο προφίλ του στο Instagram, σχολιάζοντάς το με το εμπνευσμένο ρητό του Πικάσο: «Η επιθυμία για καταστροφή είναι και μια δημιουργική επιθυμία»

Όπως αναφέρει ο ίδιος, είχε εγκαταστήσει έναν τηλεχειριζόμενο μηχανισμό εντός της κορνίζας του έργου το 2006. «Το κορίτσι με το μπαλόνι» σχεδιάστηκε πριν 15 χρόνια και ψηφίστηκε το 2017 ως o πιο αγαπημένος πίνακας της Βρετανίας και τώρα πλέον οι κριτικοί τέχνης εκτιμούν πως η αξία του «κομματιασμένου» έργου έχει τριπλασιαστεί. Το έργο ήταν ένα αντίγραφο του artwork που είχε αγοραστεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s.

Ο οίκος δημοπρασιών ισχυρίζεται: «Δε γνωρίζαμε τίποτα εκ των προτέρων και δεν είχαμε καμία ανάμειξη», αλλά το βίντεο δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τη συμμετοχή ή όχι του Sotheby’s. Είναι πιθανό ο Banksy να πούλησε έναν πίνακα με τον μηχανισμό αυτό; Πώς αυτός δεν έγινε αντιληπτός από τον Οίκο και πως λειτούργησε μετά από δώδεκα χρόνια αδράνειας; Επιπλέον, το έργο ήταν το τελευταίο που δημοπρατήθηκε, κάτι που πιθανώς να βόλευε σκηνοθετικά για την αυλαία το σόου.

«Δεν θα μου φαινόταν περίεργο ο Banksy να είχε στήσει ολόκληρο το περιστατικό, όπως επίσης, δε θα μου φαινόταν περίεργο να μην είχε πει τίποτα σε κανέναν» είπε στο CNN ο RJ Rushmore, έφορος έργων τέχνης-δρόμου από το Brooklyn. Ο κατάλογος του οίκου δημοπρασιών διευκρινίζει πως ο ιδιοκτήτης του πίνακα είχε αγοράσει το έργο απευθείας από τον καλλιτέχνη το 2006.

Η καταστροφή, γενικά, ενός πίνακα απασχολεί το φιλότεχνο κοινό και τους ειδικούς αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Φυσικά και η αυτοκαταστροφή είναι ένα ευαίσθητο και πρωτοφανές γεγονός για την ασφαλιστική αγορά και συνεπώς, τα συμβόλαια δεν καλύπτουν περιπτώσεις αυτοκαταστροφής. Και αλήθεια θα ζητήσει κάποιος αποζημίωση;

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε ο καλλιτέχνης:

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Αλέξης Κώτσαλος

Chernobyl insurance...

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα