Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019,

Η ανορθόδοξη απόφαση για εκκαθάριση Olympic

Μετά από μήνες δικαστικής μάχης, το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την περασμένη βδομάδα απόφαση για εκκαθάριση της ασφαλιστικής εταιρείας Olympic Insurance και διορισμό εκκαθαριστών.

Η διαδικασία κράτησε πολλούς μήνες, καθώς πιστωτές της ασφαλιστικής θεωρούσαν πως δεν θα έπρεπε να διοριστεί ως εκκαθαριστής μόνο το άτομο που πρότεινε το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΤΑΜΟ) και συγκεκριμένα ο κ. Παύλος Νακούζης αλλά ακόμα ένα άτομο και συγκεκριμένα πρότειναν τον κ. Κρις Ιακωβίδη.

Το δικαστήριο έκρινε πως η θέση που εξέφρασε λειτουργός της Εφόρου Ασφαλίσεων ότι το ποσοστό των εκκρεμουσών υποχρεώσεων της ασφαλιστικής στον κλάδο Ευθύνης Μηχανοκίνητων Οχημάτων υπερβαίνει το 50% κι άρα μπορεί να επιλέξει το ΤΑΜΟ τον εκκαθαριστή, δεν ευσταθεί. Το δικαστήριο σημείωσε πως με βάση τα ενώπιον του στοιχεία, τα ασφαλιστήρια της εταιρείας για τον κλάδο ευθύνης μηχανοκίνητων οχημάτων ανέρχονται σε 39.9 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 112.3 εκατ. ευρώ, άρα μόλις στο 35.5% άρα δεν επιτρέπεται στο ΤΑΜΟ να εισηγηθεί και να επιλέξει τους εκκαθαριστές της εταιρείας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, η εξέλιξη αυτή απασχόλησε το δικαστήριο σε σχέση με το ποιος θα είναι τελικά ο εκκαθαριστής της εταιρείας. Αφού λήφθηκαν υπόψη διάφορα δεδομένα, το δικαστήριο έκρινε πως η καλύτερη λύση ήταν ο διορισμός του Π. Νακούζη ως εκκαθαριστή από κοινού με τον επίσημο Παραλήπτη της Δημοκρατίας.

Η εισήγηση άλλων πιστωτών για διορισμό και του Κρις Ιακωβίδη, δεν έγινε αποδεκτή καθώς το δικαστήριο έκρινε πως δεν επρόκειτο για υφιστάμενους πιστωτές αλλά για μελλοντικούς κι έτσι η εισήγησή τους απορρίφθηκε.

Το παράδοξο

Το παράδοξο στην απόφαση, όπως σχολιάστηκε από άτομα με γνώση σε θέματα εκκαθαρίσεων, είναι ο διορισμός του Επίσημου Παραλήπτη ως συν-εκκαθαριστή σε ιδιωτική εταιρεία πράγμα που ενδεχομένως να μην έχει ξαναγίνει προηγουμένως.

Για παράδειγμα, είναι άλλα τα καθήκοντα του Επίσημου Παραλήπτη από αυτά ενός εκκαθαριστή και διαφορετικός ο ρόλος του. Ουσιαστικά ο ρόλος του Επίσημου Παραλήπτη είναι να ελέγχει αν ο διορισθείς εκκαθαριστής σε κάθε υπόθεση διενεργεί τα καθήκοντα του με τον ορθό τρόπο. Στην περίπτωση της Olympic βέβαια, προκύπτει κι ένα ακόμα ζήτημα, ενδεχομένως πολύ πιο σοβαρό. Ο εκκαθαριστής της ασφαλιστικής θα πρέπει να εξετάσει τις συνθήκες που οδήγησαν την εταιρεία στο λουκέτο και κατά πόσο προκύπτουν ευθύνες από πρόσωπα, κατά των οποίων θα μπορούσαν να κινηθούν διαδικασίες αποζημίωσης. Με δεδομένα τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία και το ρόλο της αρμόδιας εποπτικής Αρχής, της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν θα κινηθεί ένας κρατικός φορέας, όπως ο Επίσημος Παραλήπτης εναντίον ενός άλλου κρατικού φορέα, της υπηρεσίας Ασφαλιστικών Εταιρειών σε περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία.

Σημειώνεται επίσης πως ο Π. Νακούζης είχε διοριστεί και ως Ειδικός Επιτηρητής Συμμόρφωσης της εταιρείας από την Έφορο Ασφαλίσεων.

Το ενδεχόμενο ενδιαφερόμενα μέλη να κινηθούν νομικά κατά της αποφάσης, είναι ανοικτό.

Αντώνης Αντωνίου απο το philenews.com

Πηγή άρθρου: http://www.philenews.com/oikonomia/epicheiriseis/article/758971/i-anorthodoxi-apofasi-ga-ekkatharisi-olympic

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Περί τεκμηρίων ο λόγος…

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα