Τετάρτη 17 Απριλίου 2019,

Διπλές εισφορές ΕΦΚΑ για τους παράλληλα απασχολούμενους: Τι γίνεται με τις συντάξεις

Κατ’ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αλλάζει το πλαίσιο των υποχρεωτικών εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων, δηλαδή των μισθωτών που εργάζονται ταυτόχρονα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι παράλληλα ασφαλισμένοι εκτός από τη μηνιαία εισφορά για το εισόδημα από εξαρτημένη εργασία, θα πρέπει να καταβάλουν 20% εισφορά για το εισόδημα από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος.

Η βασική διαφοροποίηση που επέρχεται είναι πως στο προϊσχύον νομοθετικό καθεστώς προβλεπόταν ότι στην περίπτωση ασφαλισμένων από 1.1.1993 και εφεξής που ασκούσαν περισσότερες της μιας επαγγελματικές δραστηριότητες, η υποχρεωτική ασφάλιση χωρούσε σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από 01.01.2017 και μετά οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας πρέπει να καταβάλουν υπέρ ΕΦΚΑ:

  1. Μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα από την εξαρτημένη εργασία, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4387/2016, που αφορά τις εισφορές μισθωτών και εργοδοτών και
  2. Ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016 που αφορά τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Αναφορικά με τις συντάξεις όσων έχουν παράλληλη απασχόληση, θα παίρνουν τις συντάξεις που δικαιούνται με δόσεις.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές με παράλληλη ασφάλιση σε δύο Ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) καθώς και γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι με διπλές εισφορές σε ΕΤΑΑ και Δημόσιο ή σε ΕΤΑΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ ή τραπεζών, που έκαναν αιτήσεις συνταξιοδότησης εδώ και δυόμισι χρόνια μετά το νόμο Κατρούγκαλου, θα παίρνουν για αρχή τη μία σύνταξη και… στο μέλλον θα τους πιστώνεται το ποσό που αναλογεί από το δεύτερο Ταμείο.

Οι συντάξεις τους, όπως αναφέρει εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με ημερομηνία 30 Αυγούστου 2018, θα υπολογίζονται μόνο για το χρόνο ασφάλισης που έχουν διανύσει στον ένα φορέα, ενώ για τον παράλληλο χρόνο στον δεύτερο κύριο φορέα ασφάλισης, δεν θα εκδίδεται απόφαση επειδή δεν έχει μπει σε λειτουργία το μηχανογραφικό σύστημα που θα υπολογίζει είτε τη δεύτερη σύνταξη είτε την ανάλογη προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης!

Μέχρι τώρα καμία αίτηση που έχει υποβληθεί από τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει προχωρήσει και αντί σύνταξης παίρνουν μόνο το προσωρινό ποσό από το ένα ταμείο.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα