Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019,

Αυτές είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες που, ίσως παίξουν ρόλο στο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα

Του Γιάννη Χαρονικολάου για το asfalisinet.gr

Η εξαγγελία της νέας Κυβέρνησης και η δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για δημιουργία νέου υποχρεωτικού επαγγελματικού πυλώνα επικουρικής ασφάλισης αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών και όχι μόνο ασφαλιστικών ομίλων να εμπλακούν σε αυτό, με την σύσταση επαγγελματικών ταμείων ή την διαχείριση των κεφαλαίων που θα δημιουργηθούν από το νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης.

Βέβαια, ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, ωστόσο ασφαλιστικοί όμιλοι που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία σε ζήτημα διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων και συντάξεων είναι οι παίκτες που θα διεκδικήσουν μερίδια από την νέα αγορά που θα δημιουργηθεί.

Πιο συγκεκριμένα,  πολυεθνικοί όμιλοι, όπως: η Allianz, η AXA, η ΝΝ, η Generali, η Ergo International, η MetLife, η Achmea ( Interamerican), η Groupama, που έχουν παρουσία στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά με θυγατρικές τους ασφαλιστικές εταιρίες είναι πιθανόν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επεκταθούν και στον τομέα αυτό στην Ελληνική Αγορά.

Επίσης, ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξει και ο Ελβετικός Ασφαλιστικός Όμιλος Swiss Re, που ήδη συνεργάζεται στην Ελλάδα για τον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης  με την Prudential Marghios & Partners.

Από πλευράς ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών τα μεγέθη και οι απαιτήσεις για σύσταση ή διαχείριση επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων και συντάξεων είναι απαγορευτικά. Οι μόνες ασφαλιστικές εταιρίες που θα μπορούσαν να επεκταθούν σε αυτό τον τομέα είναι η Eurolife ERB, που το 80% του μ/κ ελέγχει ο Καναδικός επενδυτικός όμιλος Fairfax και ενδεχομένως ο αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής και εφόσον είναι κάποιος ισχυρός Ευρωπαϊκός Πολυεθνικός Ασφαλιστικός όμιλος.

Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες που θα τεθούν για το νέο πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης θα είναι αυστηροί, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις μεγάλες και κατά συνέπεια οι δυνητικοί παίκτες θα καθορίσουν την συμμετοχή τους με βάση τις προοπτικές ,τον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας του νέου συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι αρχικά οι παίκτες θα είναι λίγοι και η συμμετοχή τους θα εξαρτηθεί και από τις στρατηγικές ανάπτυξης που ακολουθούν στις Ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Περί τεκμηρίων ο λόγος…

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα