Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019,

Ακριβά φάρμακα «τέλος» από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Δωρεάν θα προμηθεύονται τα φάρμακα που κοστίζουν άνω των 1.000 ευρώ οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), τα εν λόγω σκευάσματα θα διατίθενται στο εξής αποκλειστικά μέσω του δικτύου φαρμακείων του Οργανισμού και των δημοσίων Νοσοκομείων. Δεν δύνανται δηλαδή να χορηγούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων.

Επισημαίνεται πως η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ γίνεται χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου.

Περαιτέρω, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να αποφασίζει την αποκλειστική διάθεση φαρμάκων πολύ υψηλού κόστους θεραπείας (ΦΥΚ) ή φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις (ορφανά), από τα φαρμακεία του.

Διευκρινίζεται πως τα φάρμακα υψηλού κόστους που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του ή τα αποζημιώνει σε μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, για λογαριασμό των δικαιούχων και απαιτούν προέγκριση, εγκρίνονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ν.4512/2018 (Α΄ 5).

Επί ποδός πολέμου οι ελευθεροεπαγγελματίες φαρμακοποιοί

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή οι φαρμακοποιοί, που εκτιμούν ότι προμηνύει αύξηση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

«Συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης»αναφέρει σχετικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Εξάλλου, τα ακριβά φάρμακα ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων για τα ιδιωτικά φαρμακεία, που τόσο έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ ο κλάδος δεν ενημερώθηκε για την ενέργεια αυτή πριν τη δει δημοσιευμένη στο σχετικό ΦΕΚ (επισυνάπτεται). Απαιτεί, λοιπόν, την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και την έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει κατά του επιμάχου άρθρου, με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει.

virus.com.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Black Friday στην ασφαλιστική συνείδηση

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα