Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019,

Ίσες οι γυναίκες με τους άνδρες στην κοινωνική ασφάλιση;

Παρόλο που πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί κατά κόρον τις εργαζόμενες γυναίκες, η  Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης ήδη με το άρθρο 119 της Ιδρυτικής της Συνθήκης και μέσα από τους μηχανισμούς της για την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών στον εν λόγω τομέα.

Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνεται η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Είναι δε εκ προοιμίου σημαντική πηγή δικαίου για το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, μιας που επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα, τα οποία εξετάζονται από τα εθνικά δικαστήρια, αλλά και από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η χώρα μας, όπως αναφέρει και ο Κοκκόρης Παναγιώτης στο ΒΗΜΑ.gr, έχει προσαρμοστεί στο περιεχόμενο των Οδηγιών 79/7 και 86/613, με την προώθηση των ακόλουθων ενδεικτικών ρυθμίσεων για την αποτελεσματική εφαρμογή τους:

  1. Με την καθιέρωση αυτοτελούς δικαιώματος σύνταξης για την παντρεμένη αγρότισσα, όταν συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις (άρθρο 3 παρ. 1 Ν. 1287/1982).
  2. Με την αναγνώριση του χρόνου επιδότησης λόγω μητρότητας ως χρόνου ασφάλισης (άρθρο 12 παρ. 1 Ν. 1469/1984).
  3. Με την επέκταση ρυθμίσεων στον άνδρα, όπως η κατάργηση των πρόσθετων προϋποθέσεων της απορίας και αναπηρίας, για την απόκτηση του δικαιώματος ιατρικής περίθαλψης ως μέλος οικογένειας της εργαζόμενης συζύγου του (ΠΔ 1362/1981), η συνταξιοδότηση από το Ταμείο Αρωγής Δημοσίων Υπαλλήλων των ανδρών επιζώντων συζύγων λόγω θανάτου της συζύγου τους (Ν. 2335/1995)
  4. Χορήγηση και στις γυναίκες συνταξιούχους της ΔΕΗ του οικογενειακού επιδόματος για τον σύζυγο σε ποσοστό 10% χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις (ΠΔ 96/1989).
  5. Ασφάλιση προσώπων που απασχολούνται σε συγγενικά τους πρόσωπα (Ν. 1759/1988).

Επίσης, προώθησε την εφαρμογή Οδηγιών που αναφέρονται στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, τουτέστιν στα συστήματα που έχουν ως αντικείμενο τη χορήγηση στους εργαζομένους μισθωτούς ή αυτοαπασχολουμένους, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης ή ομάδας επιχειρήσεων, ενός οικονομικού κλάδου ή επαγγελματικού ή διεπαγγελματικού τομέα, παροχών που προορίζονται να συμπληρώνουν ή να υποκαθιστούν τις παροχές των εκ του νόμου συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς να εξαρτάται από τον υποχρεωτικό ή προαιρετικό τους χαρακτήρα.

Η εξέλιξη του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, συνεπώς, βασίζεται στη γενική αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, η προώθηση της οποίας είναι ένας από τους πιο βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Αλέξης Κώτσαλος

Chernobyl insurance...

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα