Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018,

Τί είναι τα τεχνικά και τα μαθηματικά αποθέματα μίας ασφαλιστικής εταιρείας

Τεχνικά αποθέματα είναι οι προβλέψεις που κάθε ασφαλιστική επιχείρηση πρέπει να σχηματίζει στο παθητικό κατά την κατάρτιση των οικονομικών της καταστάσεων προκειμένου να απεικονίσει λογιστικά διάφορες υποχρεώσεις που έχει από τους ασφαλιστικούς κινδύνους που ανέλαβε, είτε αυτοί επήλθαν, είτε βρίσκονται ακόμα υπό ασφαλιστική κάλυψη στο τέλος της θεωρούμενης περιόδου.

Μαθηματικό απόθεμα είναι πρόβλεψη που σχηματίζεται στο παθητικό της κάθε ασφαλιστικής εταιρίας Ζωής και εκφράζει τη διαφορά των αμοιβαία αναληφθείσων υποχρεώσεων μεταξύ ασφαλιστή και ασφαλισμένου.
Στις ασφαλίσεις θανάτου εκφράζει τη συσσώρευση των διαφορών μεταξύ του εισπραττομένου (μέσου) ασφάλιστρου και του αναγκαίου για την κάλυψη του κινδύνου του θανάτου, τα πρώτα χρόνια κάθε ασφαλιστηρίου. Το ποσό αυτό μειώνεται τα τελευταία χρόνια του ασφαλιστηρίου οπότε το εισπραττόμενο (μέσο) ασφάλιστρο είναι μικρότερο του αναγκαίου για την κάλυψη του κινδύνου θανάτου.
Στις ασφαλίσεις επιβίωσης εκφράζει τη συσσώρευση των ασφαλίστρων προς δημιουργία του ασφαλίσματος.
Πάνω στην έννοια του μαθηματικού αποθέματος λειτουργούν αρκετοί όροι του ασφαλιστηρίου συμβολαίου Ζωής, όπως οι όροι της εξαγοράς, της ελευθεροποίησης, του δανεισμού και της «συμμετοχής στα κέρδη».

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα