Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019,

Οι Βρυξέλλες ενισχύουν τις ομαδικές αγωγές καταναλωτών στην ΕΕ

Η ισχύς την οποία έχουν οι καταναλωτές έναντι των εταιρειών και κυρίως έναντι των πολυεθνικών μεγεθύνεται μέσα από τα «εργαλεία» που παρέχονται πλέον στον Ευρωπαίο καταναλωτή για να διασφαλιστεί ότι προασπίζονται τα δικαιώματά του.

Μία από τις πρωτοβουλίες που προχωρούν στην ΕΕ και πρόσφατα προτάθηκε από την Commission – δυσαρεστώντας σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις για τις επιπτώσεις που φέρει – είναι η δυνατότητα των καταναλωτών να προσφύγουν μέσω εξειδικευμένου φορέα (π.χ. Ένωσης Καταναλωτών) μαζικά σε αγωγές κατά εταιρείας όταν υπάρχουν λόγου χάρη παράνομες πρακτικές ή έχουν υποστεί ζημία όπως στο σκάνδαλο Dieselgate.

Σχολιάζοντας σχετικά η κ. Καφφετζή Διευθύνουσα Σύμβουλος της Globalnet και Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ, επισημαίνει ότι «σταδιακά μεταβαίνουμε σε ένα ισχυρότερο μοντέλο καταναλωτή στην Ευρώπη και ταυτόχρονα σε φορείς καταναλωτών με πιο διευρυμένες εξουσίες επιβολής κυρώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει – ως οφείλουν – να σέβονται έμπρακτα τον καταναλωτή και τα δικαιώματά του αλλά και να έχουν δικλείδες προστασίας μέσα από ασφαλιστήρια προγράμματα ευθύνης προιόντων , επαγγελματικών ευθύνων κ.α.

Το “New Deal for Consumers” όπως ονομάζεται είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια του μεγάλου σκανδάλου στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και στην ουσία ισχυροποιεί τους καταναλωτές απέναντι σε πολυεθνικούς ομίλους. «Σε ένα διεθνοποιημένο κόσμο όπου οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν το πλεονέκτημα πρέπει να αυξήσουμε τις πιθανότητες για τον καταναλωτή» αναφέρει η Vera Jourova  Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας Φύλων και προσθέτει «Οι αντιπροσωπευτικές αγωγές θα οδηγήσουν στη δίκαιη αντιμετώπιση των καταναλωτών και όχι σε περισσότερες εργασίες για τις νομικές εταιρείες. Με αυστηρότερες κυρώσεις που συνδέονται με τον ετήσιο κύκλο εργασιών της Εταιρείας, οι αρχές προστασίας των καταναλωτών θα αποκτήσουν επιτέλους ουσιαστική δύναμη για να τιμωρούν τους παραβάτες. Η απάτη δεν θα είναι πλέον φθηνή υπόθεση».

Μία εκ των σημαντικών αλλαγών που φέρει «η Νέα Συμφωνία για τους Καταναλωτές» είναι ότι δημιουργείται πλέον μία ενιαία πολιτική σε περιπτώσεις που έχουν οδηγήσει σε «συλλογική ζημία» και προβλέπονται πρόστιμα μέχρι το 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του εμπόρου. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται η διαφάνεια στις διαδικτυακές αγορές με σαφή ενημέρωση προς τον καταναλωτή και εξασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές όλων των κρατών-μελών έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ατομικά μέσα έννομης προστασίας σε περιπτώσεις επιθετικών ή παραπλανητικών πρακτικών προώθησης.

Αναμφίβολα στην ΕΕ δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον με τον καταναλωτή να έχει κυρίαρχη θέση και τις επιχειρήσεις να προσανατολίζονται σε πιο υπεύθυνες πρακτικές και λύσεις ασφάλισης. Το “New Deal for Consumers” που έχει προταθεί και στηρίζεται από την Commission και έχει αντίλογο κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο, πλέον αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Τελευταία άρθρα

06/06/2018

GLOBALNET : Ενίσχυση Στελεχιακού Δυναμικού

11/05/2018

Η GLOBALNET INSURANCE BROKERS δίπλα στον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μας!

10/04/2018

Nέα θέση εργασίας στη Globalnet Insurance Brokers

21/03/2018

5+1 σημεία για την ασφάλιση κατοικίας

08/03/2018

Η Globalnet με μία προσφορά ζωής για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

27/02/2018

Globalnet: Πώς μπορείτε να αποκτήσετε το δικό σας ασφαλιστικό e-shop

18/12/2017

To Open Christmas Day της Globalnet είναι κοντά!

11/12/2017

Globalnet: Λανσάρει ασφαλιστικό e-shop και προχωρά σε συνέργειες

07/12/2017

Globalnet: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Open Christmas Day

13/11/2017

Globalnet Insurance Brokers καμπάνια: Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις!

17/10/2017

Η Globalnet Insurance Brokers αρωγός του ευ αγωνίζεσθαι στο «Moraitis Athletics»

05/09/2017

Global Net: Εμπορικά Κίνητρα 2017

05/09/2017

Νέα συνεργασία της Global Net με την Prime Insurance

06/07/2017

Βραβείο Digital B2B Office για την Globalnet Insurance Brokers

06/07/2017

Νέα συνεργασία της Global Net με την Ατλαντική Ένωση

18/04/2016

Νέο Εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Globalnet Insurance Brokers Ltd

18/04/2016

Νέο Εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Globalnet Insurance Brokers Ltd

15/01/2016

LIFE & HEALTH OPERATIONS @ GLOBALNET

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα